(Proporcje na 3 słoiczki, każdy o poj. 250ml)
SKŁADNIKI:
- 800g moreli,
- 400g rabarbaru,
- 300g cukru.
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania owoców. Rabarbar pozbawiam włókien, morele obieram ze skórki, pozbawiam pestek, kroję owoce na mniejsze części. Opłukane owoce umieszczam w garnku, wsypuję zaleconą ilość cukru i smażę do pożądanej, gęstej konsystencji na średnim grzaniu (co jakiś czas mieszam).  U mnie czas przygotowania wyniósł ok. 40 minut. Najprostszą metodą sprawdzenia idealnej konsystencji jest nabranie łyżką
 małej ilości konfitury na talerzyk, jeżeli pozostaje na miejscu mamy 
przekaz, że jest odpowiednia. W zależności od tego co planujemy, to albo
 napełniamy przygotowane naczynie i konfitura 
będzie do bieżącego spożytkowania albo napełniamy wcześniej wyparzone 
słoiczki, zamykamy, odwracamy do góry dnem na 20 minut, odstawiamy do 
spiżarni. Nadmienię, że konfitura jest przepyszna !!
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
- 
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
- 
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
- 
(Proporcje na keksówkę o wym.25x12cm) SKŁADNIKI: - 300g mąki ziemniaczanej, - 180g cukru pudru, - 200g margaryny, - sok z jednej dużej...
 
 
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie Justyno to skromnie powiedziane, po pierwsze zapach podczas smażenia jest obłędny (morele),roznosi się po całym domu przyciągając wszystkich do kuchni a smak to już rokosz;)
OdpowiedzUsuńNiestety do zimy słoiczek nie dotrwa, córka z niewinną minką wyjada łyżeczką gdy mama nie widzi(tak jej się tylko wydaje;))
Dziękuję za komentarze, pozdrawiam;)