(Proporcje dla 1 osoby)
SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka 3,2%,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 50g szynki(pełna dowolność w wyborze),
- 10g fety.
WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki: mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, drobniutko pokrojoną szynkę i przyprawy. Gdy uzyskuję gładką
konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Wierzch posypuję rozkruszoną fetą. Gdy
omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej
strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie zmażę
tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu
jest lekko zrumieniony a od góry
pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek
lekko
ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.
MÓJ KOMENTARZ
Przygotowanie omletu jest dziecinnie proste. Omlet jest daniem idealnym na śniadanie, kolację. Świetna alternatywa dla kanapki a ponieważ jest pożywny i dostarcza energii to bywa drugim śniadaniem w szkole mojego dziecka. Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz