(Proporcje na ok. 8 sztuk, średnica każdej foremki - 8cm)
SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 70g masła,
- 120g cukru drobnego,
- 2 jajka,
- 1/2 ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki herbaty w granulkach o smaku cytrynowym,
- 130ml letniej wody,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 100g suszonej żurawiny.
WYKONANIE
W letniej wodzie rozpuszczam herbatę, wlewam aromat waniliowy - odstawiam na bok.
Przygotowuję blaszkę z foremkami, natłuszczam każde wgłębienie.
Ucieram masło z cukrem i jajkiem.
Wsypuję stopniowo mąkę, następnie sól i proszek do pieczenia.
Miksuję tylko do połączenia, wlewam napój herbaciany.
Napełniam foremki do 3/4 wysokości.
Na wierzchu rozsypuję żurawinę lekko ją dociskam.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok 15 - 20 minut.
Czas zakończenia pieczenia jest podyktowany oceną po przez sprawdzenie drewnianym patyczkiem - każdy piekarni z reguły bywa inny;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Fajne babeczki ! Pewnie też pyszne :)
OdpowiedzUsuń