poniedziałek, 13 stycznia 2014

HERBACIANE BABECZKI Z ŻURAWINĄ

(Proporcje na ok. 8 sztuk, średnica każdej foremki - 8cm)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 70g masła,
- 120g cukru drobnego,
- 2 jajka,
- 1/2 ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki herbaty w granulkach o smaku cytrynowym,
- 130ml letniej wody,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 100g suszonej żurawiny.

WYKONANIE
W letniej wodzie rozpuszczam herbatę, wlewam aromat waniliowy - odstawiam na bok.
Przygotowuję blaszkę z foremkami, natłuszczam każde wgłębienie.
Ucieram masło z cukrem i jajkiem.
Wsypuję stopniowo mąkę, następnie sól i proszek do pieczenia.
Miksuję tylko do połączenia, wlewam napój herbaciany.
Napełniam foremki do 3/4 wysokości.
Na wierzchu rozsypuję żurawinę lekko ją dociskam.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok 15 - 20 minut.
Czas zakończenia pieczenia jest podyktowany oceną po przez sprawdzenie drewnianym patyczkiem - każdy piekarni z reguły bywa inny;)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...