SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków,
- 100g ostrzejszego, startego sera,
- 100g mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka suszonego koperku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/3 łyżeczki curry,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
PANIERKA
- 60g bułki tartej,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki.
DODATKOWO
- olej do smażenia,
- ręcznik papierowy.
WYKONANIE
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
Przestygnięte przepuszczam przez praskę, wsypuję mąkę i pozostałe dodatki smakowe.
Wbijam jajko, dodaję ser i całość wyrabiam na jednolitą, gładką masę sprawdzam smak.
Jeżeli jest masa za mało słona wsypuję sól wg uznania (nie dodałam, moje były wystarczające słone;)).
Przygotowuję panierkę - podane składniki mieszam ze sobą.
Z masy ziemniaczanej formuje podłużne krokiety.
Panieruję i smażę z każdej strony na średnim grzaniu.
Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z sosem grzybowym/śmietanowym i ulubionym zestawem surówek.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Pani Anito czy można je mrozić? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuń