(Proporcje na formę o średnicy 24cm)
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera o smaku waniliowym (np. z wiaderka z dodatkiem cukru i pokruszoną laską wanilii),
- 4 galaretki (smak dowolny) + 750ml gorącej wody,
- 120g herbatników (do wyłożenia spodu),
- 200g śmietanki 30%,
- 1 śnieżka na mleko (polecam od lat sprawdzoną z firmy DELECTA),
- 2 łyżki cukru pudru/trzcinowego,
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka gorącej wody.
WYKONANIE
Jeżeli mam w posiadaniu ser o smaku waniliowym z wiaderka, który spełnia oczekiwania smakowo - słodzące to łączę z tężejącą galaretką.
Masę wylewam do formy wyłożonej herbatnikami (wcześniej zabezpieczam formę żeby masa serowa nie wyciekła np.folią spożywczą, jeżeli foremka jest nieszczelna.
Wstawiam do lodówki na czas całkowitego stężenia.
Ubijam śmietankę z cukrem pudrem i śnieżką.
Wlewam żelatynę i miksuję do połączenia.
Wykładam na wierzch sernika.
Ponownie wkładam sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wyciągam, porcjuję i podaję;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz