sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ.
DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘDNĄ PYSZNOŚCIĄ ZACHĘCA DO PONOWNEGO WYKONANIA:)

(Proporcje na formę o średnicy 20cm)

SKŁADNIKI:
- 6 jajek,
- 200g mąki pszennej,
- 50g zmielonych orzechów włoskich/laskowych/pekan,
- 200g cukru trzcinowego,
- 100g masła,
- 160g nutelli,
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru cynamonowego,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
- 3/4 łyżki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Do miski dodaję masło, nutellę, cukier trzcinowy, cukier cynamonowy, śmietanę i miksuję do uzyskania puszystej masy.
Wbijam stopniowo po jednym żółtku kontynuuję miksowanie.
Następnie wsypuję przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia.
Dodaję również zmielone orzechy, na końcu sól.
Masa po połączeniu wszystkich produktów powinna być dość gęsta.
Na samym końcu delikatnie łączę masę z ubitą pianą z białek na sztywno.
Przekładam do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 50 minut.
Pod koniec przewidywanego pieczenia sprawdzam stan babki drewnianym patykiem.
Podchodzę do finalnego wykończenia dekoruję mleczną polewą

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Przyznam ze uwielbiam nutelle i mysle ze ta baba bylaby moja ulubiona kolezanka! Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...