(Proporcje na formę o średnicy 22cm lub kilka kwadratów, i na taką opcję -mini mazurki- zdecydowałam się...)
CIASTO
- 200g maki krupczatki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Z podanych produktów szybko zagniatam ciasto, formuję w kulę wstawiam do lodówki na nie całą godzinę, rozwałkowuję, wycinam mini kwadraty/prostokąty.
Układam na blasze wyłożonej pergaminem/matą silikonową, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok 12 - 15 minut.
MASA ORZECHOWA
- 1 szkl.(o poj.250ml) zmielonych orzechów włoskich,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 8g cukru waniliowego,
- 4 - 5 łyżek słodkiej śmietany 18%.
Zmielone orzechy łączę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dolewam śmietany - mieszam do uzyskania spójnej masy orzechowej.
Wykładam na przestygnięte ciasto.
GRUSZKI W KARMELU
- 150g pokrojonych w mniejsze części gruszki,
- 4 łyżki trzcinowego cukru,
- 4 łyżki wody.
Do rondelka wlewam wodę, wsypuję cukier - robię karmel, wrzucam pokrojone gruszki i trzymam na małym ogniu do zgęstnienia.
Rozprowadzam po masie orzechowej.
Wstawiam do schłodzenia do lodówki najlepiej na całą noc - podaję;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz