sobota, 8 czerwca 2013

TRADYCYJNY CZYSTY SMALEC

SKŁADNIKI:
- 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną),
- opcjonalnie: sól do smaku (ok. 1/2 - 1 łyżeczka).

WYKONANIE
Wytapiam słoninę na małym grzaniu do momentu zezłocenia się skwarek (wcześniej można wlać niewielką ilość wody - do takiej proporcji słoniny proponuję ok. 60ml). Następnie wsypuję sól do smaku. Przelewam przez sitko do słoika. Skwarki zachowuję np. do upieczenia ciastek. Tak przygotowany smalec bez dodatków wykorzystuję np. do ciast jak: skubaniec, inne. Czysty smalec znajdzie swoich degustatorów, którzy nie przepadają za smalcem "smakowym" lub ze skwarkami. Czas oczekiwania (z podanej proporcji ) podczas wytapiania się słoniny wyniósł u mnie ok. 30 minut.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz