wtorek, 18 lutego 2014

SOS POTRAWKOWY Z RODZYNKAMI I AGRESTEM

POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA.
PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MAMY...
TEN MAGICZNY SŁODKO - KWAŚNY SOS PRZYGOTOWANY NA PORZĄDNYM ROSOLE Z DODATKIEM RODZYNEK I AGRESTU NADAWAŁ NIEPOWTARZALNEGO AROMATU/SMAKU CAŁEJ POTRAWCE...
POLECAM;)

SKŁADNIKI:
- 1 litr wcześniej przygotowanego rosołu z kury/kurczaka,
- 100g rodzynek,
- 50g agrestu  z kompotu (pominęłam bo tym razem agrestu nie miałam),
- 100ml słodkiej śmietanki 18%,
- sok z 1 cytryny,
- 3 żółtka,
- 1 - 2 łyżek mąki,
- 1 - 2 łyżek drobnego cukru,
- 1/3 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Rosół przecedzam przez sito.
Wsypuję rodzynki, agrest i doprowadzam do wrzenia.
Dodaję cukier i wlewam sok z cytryny.
Mąkę rozprowadzam ze śmietaną i zabielam sos.
Na małym grzaniu doprowadzam ponownie do wrzenia, po czym odstawiam na bok i wlewam roztrzepane żółtka wcześniej zahartowane z małą ilością gorącego sosu (ma to na celu zapobiegnięcie ewentualnemu zważeniu).
Na końcu dodaję szczyptę soli, podgrzewam i serwuję z białym ryżem oraz tradycyjnie z groszkiem i marchewką.

SMACZNEGO!


1 komentarz: