(Proporcje na ok. 100 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 600g mąki pszennej,
- 250ml kwaśnej śmietany,
- 16g cukru waniliowego,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 1 łyżka octu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka
- 1 mały proszek do pieczenia.
WYKONANIE
Do przesianej mąki wsypuję cukier i cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia, wlewam śmietanę, wbijam całe jajko i żółtka, wlewam ocet.
Łączę
ze sobą składniki i zagniatam ciasto na gładkie i jednolite.
Rozwałkowuję nie za cienko (mają być grubsze/pulchniejsze od tradycyjnych faworków) po czym kroję na paski o długości ok.8 cm i szerokości 3 cm.
Każdy pasek przecinam pośrodku wzdłuż na długości 3-4 cm - przewijam.
Tłuszcz rozgrzewam, sprawdzam temperaturę tłuszczu poprzez wrzucenie 1 chrusta - jeżeli odskoczy od dna przystępuję do smażenia.
Smażę chrusty
na złoty kolor z dwóch stron.
Odsączam na ręczniku papierowym.
Obtaczam w cukrze pudrze.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
dlaczego Chojnickie
OdpowiedzUsuń