DZISIAJ ZAPRASZAM NA KRUCHE, CZEKOLADOWO - OWSIANE, DOMOWE CUKIERKI.
SĄ TAK PYSZNE I DELIKATNE - ŻE SAME ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH.
(Proporcje na ok. 50 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 80g masła,
- 20g kakao (ciemne),
- 170g drobnego cukru,
- 200g płatków owsianych,
- 3 łyżki mleka,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
WYKONANIE
Masło, mleko, cukier i kakao umieszczam w rondelku, rozpuszczam na małym grzaniu.
Do płynnej masy wsypuję płatki owsiane i mieszam do połączenia, całość trzymam jeszcze przez ok. 2 minuty na niewielkim grzaniu, pod koniec wlewam kilka kropli aromatu.
Jeszcze raz mieszam, po czym nabieram łyżeczką, formuję cukierki (w razie potrzeby łyżeczkę zamaczam w garnuszku z zimną wodą - masa podczas formowania wówczas nie klei się)i wykładam na matę silikonową lub na talerz wyłożony folią spożywczą (łatwiej po zastygnięciu będzie można cukierki oderwać).
Finalnie wykończone słodycze pozostawiam na ok. 2 godziny, po czym podaję.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
świetny i na pewno smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJakie świetne! Muszę je zrobić, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam kiedyś podobne, ale wykorzystałam w tym celu orzechy arachidowe, a tak właściwie coś podobnego do studenckiej składanki orzechów, całkiem przyzwoite wyszło
OdpowiedzUsuń