(Proporcje na formę o wym.24 x 30cm)
SKŁADNIKI:
- 800g jabłek,
- 5 jajek,
- 250g palmy z murzynkiem,
- 170g mąki pszennej,
- 170g skrobi ziemniaczanej,
- 240g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie 1/2 buteleczki aromatu waniliowego,
- cukier puder z wanilią do posypania wierzchu.
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania jabłek, myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne po czym kroję w małe, cienkie plasterki, układam w misce i skrapiam obficie sokiem z cytryny, żeby zapobiec ściemnieniu.
Jajka miksuję z cukrem i palmą.
Stopniowo wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Na końcu dodaję proszek do pieczenia i jeżeli decyduję się na ekstrakt z wanilii - wlewam do ciasta i miksuję do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
Ciasto dzielę na 2 równe części.
Pierwszą wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem, na to jabłka (bez soku) i zakrywam drugą częścią ciasta.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczony i przestygnięty jabłecznik posypuję cukrem pudrem z wanilią, kroję i wykładam na talerz.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
najprostszy i najsmaczniejszy:)
OdpowiedzUsuńnajprostszy= najlepszy
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ale pyszne rozwiązania.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)