środa, 12 lutego 2014

"CHOJNICKIE" GOFRY

WIELE LAT MINĘŁO ZANIM TRAFIŁAM NA IDEALNE CIASTO NA GOFRY.
WIĘCEJ... PRZEPIS CZEKAŁ NA MNIE W RODZINNYCH STRONACH - W CHOJNICACH:)
TRZYMAJĄC SIĘ DOKŁADNYCH PROPORCJI Z "KUCHARSKIEGO ZESZYTU" MOJEJ BRATOWEJ OTRZYMAMY COŚ BARDZO PYSZNEGO NA DESER, A GDY POŁĄCZYMY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI BĄDZ INNYMI ULUBIONYMI DODATKAMI - NIC WIĘCEJ NAM NIE BĘDZIE POTRZEBNE:))

(Proporcje na 6 sztuk - średnica gofrownicy 20cm)

SKŁADNIKI:
- 220g mąki,
- 50g drobnego cukru,
- 420ml mleka 2%,
- 120ml oleju + olej do smażenia,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- opcjonalnie cukier waniliowy (pomijam),
- dodatki typu: konfitury, bita śmietana, sezonowe owoce, frużelina, cukier puder z wanilią.

WYKONANIE
Do miski wbijam jajka, wsypuję cukier i ubijam trzepaczką.
Wlewam mleko, olej i już mieszam do połączenia składników.
Na końcu wsypuję mąkę z proszkiem, dodaję także sól.
Gdy masa będzie miała gładką konsystencję, rozgrzewam naoliwioną gofrownicę.
Wlewam 4 łyżki ciasta i zapiekam  ok.3 - 5 minut. Podaję póki ciepłe lub wykładam na kratkę do odparowania.
Podaję z wyżej wymienionym dodatkami.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...