poniedziałek, 17 lutego 2014

PIZZA NA PIWNYM CIEŚCIE Z PALUSZKAMI SURIMI

(Proporcje na formę o średnicy 32 cm)

CIASTO
- 300g mąki pszennej lub 250g mąki pszennej + 50g otrąb pszennych,
- 160ml jasnego piwa (temp. pokojowa),
- 20g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do pizzy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju.
Drożdże mieszam z cukrem i odstawiam.
Do mąki wsypuję wszystkie dodatki smakowe, wlewam olej, płynne drożdże oraz piwo - wyrabiam na elastyczne ciasto.
Przykrywam ściereczką i pozostawiam do podwojenia objętości.
Blaszkę smaruję oliwą i wykładam ciasto.

WIERZCH
- 100g paluszków surimi,
- 300g pieczarek,
- 200g startego żółtego sera (o ostrzejszym smaku),
- 3 stołowe łyżki pomidorowego, pikantnego sosu,
- opcjonalnie sos czosnkowy/pomidorowy/ketchup.
Obrane, pokrojone pieczarki lekko podsmażam do momentu odparowania wody.
Paluszki kroję w plastry.
Przechodzę do finalnego wykończenia.
Wyłożone ciasto smaruję sosem, posypuję serem.
Układam pieczarki oraz rybę.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok. 20 minut.
Kroję i podaję z preferowanymi przez domowników sosami/dipami.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...