piątek, 14 lutego 2014

KOKOSOWE SERDUSZKA W CZEKOLADZIE

(Proporcje na ok. 8 - 10 szt)

SKŁADNIKI:
- 200g śmietanki 30%,
- 100g mlecznej czekolady + 60g deserowej czekolady do finalnego wykończenia,
- 100g wiórek kokosowych,
- 1/2 łyżki miodu,
- 1 płaska łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem,
- 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu.

WYKONANIE
W rondelku podgrzewam śmietankę, wrzucam połamane kostki czekolady, dokładam także miód i mieszam do idealnego  połączenia.
Wsypuję cukier z kardamonem i cynamonem, na końcu wiórki kokosowe.
Wyłączam grzanie i mieszam tak długo, aż wiórki obtoczą się dokładnie w masie po czym odstawiam do przestygnięcia.
Przestudzoną masą napełniam silikonowe foremki w kształcie serduszek i wstawiam do lodówki do schłodzenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i przystępuję do solidnego oblania słodyczy.
Ponownie schładzam i podaję.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Jak z kokosem i czekoladą to dla mnie,zapraszam do siebie na serduszka z malinami :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...