piątek, 14 lutego 2014

MUFFINKI PIZZERINKI

(Proporcje na ok. 7 szt)

SKŁADNIKI:
- 100g mąki pszennej,
- 80ml mleka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 małe jajko,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki ziołowej przyprawy do pizzy,
- 1/5 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 40g wędliny salami,
- 40g startego na dużych oczkach żółtego sera,
- 30g konserwowej papryki,
- opcjonalnie sos pomidorowy/ketchup pikantny lub łagodny.

WYKONANIE
Wędlinę i paprykę kroję w drobną kosteczkę, dokładam starty ser i razem mieszam - odstawiam na swoją kolej.
Do mąki wsypuję wszystkie składniki suche tzn.dodatki smakowe wraz z proszkiem.
W osobnej misce łączę rozmącone jajko z mlekiem i oliwą.
Zawartość płynną przelewam do produktów sypkich i mieszam energicznie do połączenia.
Do każdej silikonowej foremki nakładam po 1 łyżce ciasta, następnie delikatnie smaruję wierzch sosem, po czym przechodzę do sprawiedliwego rozdzielenia farszu.
Napełnione foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 minut.
Upieczone wykładam na metalową kratkę.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...