(Proporcje na ok. 7 szt)
SKŁADNIKI:
- 100g mąki pszennej,
- 80ml mleka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 małe jajko,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki ziołowej przyprawy do pizzy,
- 1/5 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 40g wędliny salami,
- 40g startego na dużych oczkach żółtego sera,
- 30g konserwowej papryki,
- opcjonalnie sos pomidorowy/ketchup pikantny lub łagodny.
WYKONANIE
Wędlinę i paprykę kroję w drobną kosteczkę, dokładam starty ser i razem mieszam - odstawiam na swoją kolej.
Do mąki wsypuję wszystkie składniki suche tzn.dodatki smakowe wraz z proszkiem.
W osobnej misce łączę rozmącone jajko z mlekiem i oliwą.
Zawartość płynną przelewam do produktów sypkich i mieszam energicznie do połączenia.
Do każdej silikonowej foremki nakładam po 1 łyżce ciasta, następnie delikatnie smaruję wierzch sosem, po czym przechodzę do sprawiedliwego rozdzielenia farszu.
Napełnione foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 minut.
Upieczone wykładam na metalową kratkę.
SMACZNEGO!
piątek, 14 lutego 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz