SKŁADNIKI:
- 300g sypkich, ugotowanych ziemniaków,
- 100g startych, surowych ziemniaków,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- sól (nie dodaję do masy tylko do wody).
WYKONANIE
Ziemniaki powinny być w proporcji do mąki 4:1 natomiast jajko jest opcjonalne (nie dodałam).
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, odstawiam do przestygnięcia. Dodaję starte, surowe ziemniaki (przed dodaniem - odciskam z nadmiaru zbędnego soku). Pozostawiam do ściemnienia (zajęło to 40 minut). Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównuję w naczyniu, wykrawam 1/4 masy, w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiam. Formuję kuliste kluski, palcem wygniatam dziurkę. Wrzucam do osolonej i wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia gotuję przez kilka minut. Wyjmuję i odcedzam. Gotowe.
MÓJ KOMENTARZ
Kluski śląskie ciemne to siostrzana odmiana klusek śląskich jasnych. W mojej rodzinie bardzo uwielbiane, podawane jako dodatek do dań mięsnych z sosem aczkolwiek można je również podać okraszone słoniną (stopioną). Ściśle trzymam się zasady: ziemniaki w proporcji do mąki 4:1 - w przeciwnym razie będą kluski bardziej mączne i mniej smaczne (w moim odczuciu). Nie ukrywam, ze jest troszkę "dziergania" w ich przygotowaniu lecz warto dla samej rozkoszy w konsumpcji. Polecam:)
SMACZNEGO!