sobota, 23 marca 2013

KLASYCZNY PASZTET WIEPRZOWY

(Proporcje na keksówkę o wym.12x25cm)

SKŁADNIKI:
- 400g łopatki wieprzowej,
- 300g wątróbki wieprzowej,
- 250g surowego boczku,
- 5 łyżek otrąb pszennych,
- 2 duże jajka,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- marchew - długość adekwatna do długości formy.

WYKONANIE
HMMM... zacznę od tego, że rozpędziłam się z mięsem i zamiast ugotować z odpowiednimi przyprawami, wrzuciłam surowe do zmielenia. Zorientowałam się w połowie pracy tego urządzenia, więc dorzuciłam dodatkowo cebulę i czosnek. I chociaż dobiegały głosy, że to typowe zachowanie zakochanej kobiety to zamilkłam oddając się myśli nad smakiem tego pasztetu po upieczeniu. Do zmielonej masy mięsnej dodałam przyprawy, jajka i otręby - dokładnie wyrobiłam. Do przygotowanej formy nałożyłam masę, następnie wzdłuż włożyłam ugotowaną marchew. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.40 minut. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Klasyczny pasztet wieprzowy podaję na ciepło lub na zimno. Pasztet idealny na WIELKANOCNY STÓŁ, do kanapek. Nawiązując do wątku z mięsem, nadmienię, że wyszedł znakomity!:)

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Dziękuję i dobrze smakowało:) Chociaż miałam wątpliwości co do smaku - zawsze gotuję mięso z odpowiednimi przyprawami, wątróbkę podsmażam z cebulką i wówczas podchodzę do mielenia, tym razem wyszło jakoś inaczej:-))... aczkolwiek w smaku znakomity i godny polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To był klops lub pieczeń.

    OdpowiedzUsuń
  3. ... można w ten sposób to ująć, w smaku kolosalnej różnicy nie odczuliśmy, aczkolwiek taki sposób przygotowania nie był moim celowym zamierzeniem. Cóż czasami zdarzają się "wpadki" i przyznaję się do tego!:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń