piątek, 22 marca 2013

DOMOWE BATONY MUSLI

(Proporcje na 10 - 15szt)

SKŁADNIKI:
- 200g płatków owsianych,
- 100g płatków kukurydzianych,
- 120g masła,
- 200g miodu naturalnego,
- 30g suszonych moreli,
- 30g rodzynek,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.

WYKONANIE
Masło, miód i cukier waniliowy umieszczam w garnku i mieszając podgrzewam aż składniki rozpuszczą się, następnie ściągam garnek z ognia, wsypuję płatki owsiane, płatki kukurydziane, dodaję bakalie i dokładnie mieszam - płatki muszą oblepić się słodką masą. Masę przekładam do formy o średnicy 24cm i solidnie dociskam, żeby składniki połączyły się ze sobą. Wstawiam na 40 - 50 minut do lodówki po czym wyciągam i ostrym nożem kroję batoniki. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Domowe batony musli to zdrowsza alternatywa dla batoników czekoladowych. Sięgają po nie dzieci i dorośli. Świetne jako przekąska do szkoły, do pracy, do kina, idealne na wycieczkę rowerową, niezastąpione przy... wieczornej, emocjonującej lekturze - i tutaj należy kontrolować się, przejedzenie skutkuje przerwami we śnie:)

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Fantastyczne sa te batoniki Anitko :)
    Zdrowe, sycące i pyszne, no ni nie naładowane chemią jak te kupne a'la zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, że pyszne?:) Tego typu batoniki przygotowuję w kilku odsłonach i z czasem przepisy opublikuję, przygotowałam wersję najprostszą z potrzeby chwili, czasem w życiu potrzebujemy takiego kęsa na zasilenie - od jakiegoś czasu zanurzona w lekturze, w której autor porusza i opisuje problemy w niezwykle emocjonujący sposób, trudno pozostać obojętnym - traci się tą energię..:)

    OdpowiedzUsuń