środa, 19 lutego 2014

CHOJNICKIE CHRUSTY

(Proporcje na ok. 100 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 600g mąki pszennej,
- 250ml kwaśnej śmietany,
- 16g cukru waniliowego,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 1 łyżka octu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka
- 1 mały proszek do pieczenia.

WYKONANIE
Do przesianej mąki wsypuję cukier i cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia, wlewam śmietanę, wbijam całe jajko i żółtka, wlewam ocet.
Łączę ze sobą składniki i zagniatam ciasto na gładkie i jednolite.
Rozwałkowuję nie za cienko (mają być grubsze/pulchniejsze od tradycyjnych faworków) po czym kroję na paski o długości ok.8 cm i szerokości 3 cm.
Każdy pasek przecinam pośrodku wzdłuż na długości 3-4 cm - przewijam.
Tłuszcz rozgrzewam, sprawdzam temperaturę tłuszczu poprzez wrzucenie 1 chrusta - jeżeli odskoczy od dna przystępuję do smażenia.
Smażę chrusty na złoty kolor z dwóch stron.
Odsączam na ręczniku papierowym.
Obtaczam w cukrze  pudrze.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...