niedziela, 23 lutego 2014

JABŁECZNIK - NAJPROSTSZY

(Proporcje na formę o wym.24 x 30cm)

SKŁADNIKI:
- 800g jabłek,
- 5 jajek,
- 250g palmy z murzynkiem,
- 170g mąki pszennej,
- 170g skrobi ziemniaczanej,
- 240g drobnego cukru do wypieków,
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie 1/2 buteleczki aromatu waniliowego,
- cukier puder z wanilią do posypania wierzchu.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania jabłek, myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne po czym kroję w małe, cienkie plasterki, układam w misce i skrapiam obficie sokiem z cytryny, żeby zapobiec ściemnieniu.
Jajka miksuję z cukrem i palmą.
Stopniowo wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Na końcu dodaję proszek do pieczenia i jeżeli decyduję się na ekstrakt z wanilii - wlewam do ciasta i miksuję do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
Ciasto dzielę na 2 równe części.
Pierwszą wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem, na to jabłka (bez soku) i zakrywam drugą częścią ciasta.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczony i przestygnięty jabłecznik posypuję cukrem pudrem z wanilią, kroję i wykładam na talerz.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. najprostszy i najsmaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najprostszy= najlepszy
    uwielbiam takie proste ale pyszne rozwiązania.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń