poniedziałek, 17 lutego 2014

GALARETKA W SKÓRKACH POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:
- 1 duża pomarańcza lub 2 małe,
- 1 niebieska galaretka (użyłam na 350ml wody WINIARY),
- 250ml gorącej wody.

WYKONANIE
Zaczynam od rozprowadzenia galaretki w gorącej wodzie - odstawiam do lekkiego stężenia.
Wyszorowane pomarańcze przekrawam na pół, pozbawiam środka, zachowując nienaruszoną skórkę.
Każdą połówkę układam w filiżance, w ten sposób skórka z galaretką będzie stała stabilniej.
Zalewam galaretką do samych brzegów skórki.
Wstawiam na całą noc do lodówki.
Wyjmuję gotowe galaretki w skórkach pomarańczy, jeżeli galaretka przykleiła się do ścianek filiżanki delikatnie dookoła podważam nożem po czym wyciągam.
Kroję i podaję.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. dziwnie wyglądają z tą niebieską galaretką :D ale pewnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. z kolorem nieba są bardziej przejrzyste nie mniej jednak na taki pomysł wpadła córka i w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej niż na zdjęciu, gdybym miała podać galaretki w gronie znajomych/rodzinny zdecydowałabym się na inny wariant połączeń, kt. z pewnością z czasem zamieszczę;)
    Fajny pomysł na szybkie/łatwe przygotowanie deseru - a dla łasuchów wszelkich galaretek (jak moja córka) sama rozkosz podniebienia;))

    OdpowiedzUsuń