poniedziałek, 10 lutego 2014

CUKIERKI OWSIANKI

DZISIAJ ZAPRASZAM NA KRUCHE, CZEKOLADOWO - OWSIANE, DOMOWE CUKIERKI.
SĄ TAK PYSZNE I DELIKATNE - ŻE SAME ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH.

(Proporcje na ok. 50 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 80g masła,
- 20g kakao (ciemne),
- 170g drobnego cukru,
- 200g płatków owsianych,
- 3 łyżki mleka,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.

WYKONANIE
Masło, mleko, cukier i kakao umieszczam w rondelku, rozpuszczam na małym grzaniu.
Do płynnej masy wsypuję płatki owsiane i mieszam do połączenia, całość trzymam jeszcze przez ok. 2 minuty na niewielkim grzaniu, pod koniec wlewam kilka kropli aromatu.
Jeszcze raz mieszam, po czym nabieram łyżeczką, formuję cukierki (w razie potrzeby łyżeczkę zamaczam w garnuszku z zimną wodą - masa podczas formowania wówczas nie klei się)i wykładam na matę silikonową lub na talerz wyłożony folią spożywczą (łatwiej po zastygnięciu będzie można cukierki oderwać).
Finalnie wykończone słodycze pozostawiam na ok. 2 godziny, po czym podaję.


SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. świetny i na pewno smaczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne! Muszę je zrobić, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobiłam kiedyś podobne, ale wykorzystałam w tym celu orzechy arachidowe, a tak właściwie coś podobnego do studenckiej składanki orzechów, całkiem przyzwoite wyszło

    OdpowiedzUsuń