sobota, 3 sierpnia 2013

BABKA SEROWA Z BAKALIAMI

PYSZNA BABKA SEROWA WYPEŁNIONA SERIĄ BAKALII, ZESZŁA TAK SZYBKO, ŻE NIE ZDĄŻYŁAM WYKONAĆ ZDJĘCIA. W CIĄGU NAJBLIŻSZYCH DNI POSTARAM SIĘ POWTÓRZYĆ PRZEPIS I UMIEŚCIĆ ZDJĘCIE, TYMCZASEM ZAPRASZAM DO LEKTURY I PRZEKONANIA SIĘ OSOBIŚCIE DO BABKI SEROWEJ - BARDZO SMACZNA;)

(Proporcje na formę o średnicy 23cm)

SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 250g białego sera,
- 100g masła,
- 200g mąki pszennej,
- 170g cukru,
- aromat cytrynowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80g bakalii (suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki),
- lukier jogurtowy (cukier puder + jogurt naturalny).

WYKONANIE
Jajka ubijam z cukrem, dodaję miękkie masło, ciągle miksując wsypuję mąkę, mannę, proszek do pieczenia, dodaję biały ser, śmietanę i na końcu aromat cytrynowy oraz bakalie (śliwki siekam na mniejsze kawałeczki, natomiast rodzynki i żurawinę pozostawiam w stanie pierwotnym). Masę przekładam do wcześniej przygotowanej formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170° C na ok. 45 - 50 minut.

SMACZNEGO!

piątek, 2 sierpnia 2013

DROŻDZOWE MAKOWE Z PŁYTĄ KOKOSOWĄ

CIASTO DROŻDŻOWE TO KLASYKA. W DZISIEJSZYM PRZEPISIE ODBIEGŁAM OD TRADYCYJNEGO PRZEPISU, ZAMÓWIENIE ZŁOŻONO MI NA POCZĄTKU TYGODNIA. ZOSTAŁO ZREALIZOWANE DOPIERO DZISIAJ Z MYŚLĄ ZABRANIA W PODRÓŻ.
ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYKORZYSTANIA PRZEPISU;)

(Proporcje na 2 formy o wym. 25 x 40cm)

CIASTO DROŻDŻOWO - MAKOWE
- 1kg mąki pszennej,
- 100g świeżych drożdży,
- 100g suchego maku,
- 250g masła,
- 30g cukru waniliowego,
- 500ml letniego mleka,
- 50ml oleju,
- 3 duże jajka.
Do letniego mleka (250ml) wkruszam drożdże, wsypuję 1 łyżkę stołową cukru, mieszam, odstawiam. Do mąki wsypuję suchy mak i mieszam składniki suche. Żółtka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem "kryształ" po czym dodaję do mąki, dodaję także roztopione, ostudzone masło i wlewam pozostałe mleko i olej. Całość bardzo dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem drożdżowym. Przekładam do formy w tym przypadku do dwóch. Wyrównuję powierzchnię.

PŁYTA KOKOSOWA
- 10 białek,
- 400g cukru,
- 200g wiórek kokosowych,
- aromat waniliowy.
Ubijam białka na sztywną pianę, wsypuję cukier i dopiero gdy cukier będzie roztarty wlewam aromat i wsypuję wiórki. Wykładam na ciasto drożdżowe. Wyrównuję. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

SMACZNEGO!

czwartek, 1 sierpnia 2013

SERNIK DE LUXE (Z BORÓWKAMI I CZEREŚNIAMI NA OTRĘBOWYM SPODZIE)

 SERNIK TO RODZAJ CIASTA, KTÓRE JEST W RODZINIE POŻĄDANE, STĄD TAK WIELE PRZEPISÓW NA MOIM BLOGU. ZA KAŻDYM RAZEM GDY WPROWADZAM NOWĄ "PEREŁKĘ"  PRZEPIS ZOSTAJE PODDANY PRZYNAJMNIEJ GRUPIE OSÓB DO OCENY. I TAK W TYM PRZYPADKU TALERZ ZE SŁODKOŚCIAMI POWĘDROWAŁ DO MOICH WSPANIAŁYCH SĄSIADÓW - ZOSTAŁ PRZYJĘTY (CHYBA TROSZKĘ ZABRAKŁO). RESZTĘ ZDEGUSTOWAŁY MOJE DZIECI.  JEST DELIKATNY, PEŁNY OWOCÓW DO TEGO ŚWIETNIE DOBRANE CIASTO - SMAKUJE WYBORNIE I Z PEŁNYM PRZEKONANIEM POLECAM NA KAŻDĄ OKAZJĘ:)

(Proporcje na formę o wym. 24x30cm)

SPÓD PSZENNO - OTRĘBOWY
- 50g otrąb pszennych,
- 150g mąki tortowej,
- 3 żółtka,
- 50g cukru brązowego,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1/3 łyżeczki soli.

Wszystkie produkty umieszczam w robocie wielofunkcyjnym i miksuję na jednolitą masę. 3/4 ciasta wykładam do formy natomiast pozostałą część odstawiam na finalne wykończenie sernika.

MASA SEROWA
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
- laska wanilii,
- 5 dużych jajek,
- 100g kaszy manny,
- 250g brązowego cukru,
- 80g cukru pudru,
- 100g masła,
- 120ml mleka 3,2%.
- 500g dowolnych owoców (250g borówek amerykańskich + 250g ciemnych czereśni).

Do miski wbijam całe jajka, wsypuje cukry, kaszę, dodaję wanilię oraz masło pokrojone w kosteczkę i ucieram do połączenia się wszystkich składników. Następnie stopniowo dodaję zmielony twaróg i wlewam mleko. Na samym końcu wsypuję umyte, pozbawione pestek (czereśnie) i odsączone z wody owoce.
Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód pszenno - otrębowy (10 minut w temp. 180° C). Następnie odłożone ciasto rozwałkowuję i wycinam cienkie paski. Każdy pasek układam skosem na wierzchu ciasta - wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 40  - 50 minut. Pozostawiam do wystygnięcia po czym kroje i podaję.

SMACZNEGO!

SAŁATKA Z MAKRELĄ

(Proporcje dla 2 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1/2 sałaty ozdobnej,
- 2 pomidory (ok.230g),
- jabłko ze skórką (ok, 150g),
- ogórki w zalewie musztardowej (przepis niżej),
- wędzona makrela, świeża (ok. 300g).
DRESING
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu,
- 1/3 soli morskiej.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania makreli. Pozbawiam ości, skóry i dzielę na mniejsze części. Kolejnym krokiem to przygotowanie warzyw i jabłka. Umytą sałatę rozrywam na mniejsze kawałki, pomidory i jabłko kroję na cienkie plasterki/półplasterki. Ogórki odsączam z zalewy i kroję w słupki. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużej misce/talerzu i wg dogodnej kolejności, polewam sosem. Świetna jako przekąska podczas ogniska/grilla. Polecam.

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ (NA ZIMĘ)

(Proporcje na ok. 6 słoiczków o poj. 300ml)

SKŁADNIKI:
- 2 kg obranych ogórków,
- ziele angielskie,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe.
Na każdy słoik 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, ziarnistego, 1 liść laurowy.
ZALEWA
- 1 litr wody,
- 400ml octu,
- 400g cukru,
- 3 łyżki stołowe musztardy,
- 4 płaskie, stołowe łyżki soli kamiennej, spożywczej.

WYKONANIE
Zaczynam od  przygotowania słoików. Następnie przygotowuję zalewę. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużym garnku (woda + cukier + sól + musztarda + ocet - w takiej kolejności) i zagotowuję mieszając do rozpuszczenia się cukru i soli. Słoiki napełniam połówkami ogórków, do każdego słoika wrzucam po 2 ziarna pieprzu i po 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy. Zalewam zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 minut.

SMACZNEGO!

wtorek, 30 lipca 2013

MINI SERNICZKI NA ZIMNO

(Proporcje dla 5 osób)

PIERWSZA WARSTWA
- biszkopty podłużne tzw. kocie języczki (100g) - takich użyłam ale to mogą być także okrągłe (kształt nie ma znaczenia w tym przepisie),
- 1 galaretka pomarańczowa + 250ml gorącej wody (smak galaretki zależy od naszych upodobań).

DRUGA WARSTWA
- 250g białego sera,
- 200g śmietanki 30%,
- 50g cukru brązowego/cukru pudru,
- 1 stołowa łyżka żelatyny + 50ml gorącej wody.

TRZECIA WARSTWA
- galaretka ananasowa.

WYKONANIE
Rozpoczynam od galaretki pomarańczowej - rozpuszczam w wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć wlewam do pojemnika blendera, wrzucam pokruszone herbatniki - miksuję na jednolitą konsystencję. Przelewam do przygotowanych szklanek/salaterek po równej warstwie.  Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
W tym czasie rozprowadzam żelatynę w gorącej wodzie i odstawiam na bok do przestygnięcia., ser ucieram z cukrem, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę, na końcu wlewam żelatynę i ponownie mieszam. Masa serowa musi być pozbawiona grudek, czyli idealnie gładka. Po równej ilości przekładam do szklanek/salaterek. Rozpuszczam galaretkę ananasową w wodzie i lekko tężejącą zalewam masę serową.
Desery wstawiam do lodówki po czym podaję.

SMACZNEGO!

 

SORBET EGZOTYCZNO - MIĘTOWY

(Proporcje na 5 - 6 sztuk w zależności od pojemności foremek)

SKŁADNIKI:
- arbuz (100g)
- melon (100g)
- kiwi (100g)
- nektarynka (100g)
- napar z mięty (50ml)
- opcjonalnie: cukier brązowy (jak dla nas wystarczyła słodycz oddana z owoców).

WYKONANIE
Wszystkie produkty kroję w drobną kosteczkę, następnie 3/4 zawartości wrzucam do pojemnika blendera, wlewam napar miętowy i miksuję na jednolita konsystencję. Dodaję kawałki owoców, mieszam, napełniam foremki, wstawiam do zamrażarki na ok. 2 - 3 godziny.

SMACZNEGO!

niedziela, 28 lipca 2013

FRYKADELKI Z PAPRYKĄ PROSTO Z GRILLA

SKŁADNIKI:
- 400g mielonego, mieszanego mięsa,
- bułka namoczona i odciśnięta w wodzie/mleku,
- 100g czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu pikantnego,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.

WYKONANIE
Do mięsa wrzucam wszystkie dodatki smakowe, odciśniętą bułkę, wbijam jajko oraz dodaję pokrojoną drobno czerwoną paprykę. Masę dokładnie wyrabiam i odstawiam do przegryzienia wszystkich produktów na 30 minut. Przystępuję do formowania kotlecików. Przeznaczyłam: 1 łyżka = 1 kotlecik.
Następnie frykadelki nabijam na długie patyki. Wkładam na metalową tackę następnie na ruszt. I w zależności od predyspozycji danego grilla pozostawiam na ok. 15 - 20 minut. Podaję z grzankami i koniecznie z warzywną sałatką. - polecić mogę przygotowaną z papryki i pomidorów z nie dużą ilością czerwonej cebulki (doprawić ulubionymi dodatkami smakowymi oraz skropić solidnie oliwą  z oliwek).

SMACZNEGO!

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...