niedziela, 28 lipca 2013

FRYKADELKI Z PAPRYKĄ PROSTO Z GRILLA

SKŁADNIKI:
- 400g mielonego, mieszanego mięsa,
- bułka namoczona i odciśnięta w wodzie/mleku,
- 100g czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu pikantnego,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.

WYKONANIE
Do mięsa wrzucam wszystkie dodatki smakowe, odciśniętą bułkę, wbijam jajko oraz dodaję pokrojoną drobno czerwoną paprykę. Masę dokładnie wyrabiam i odstawiam do przegryzienia wszystkich produktów na 30 minut. Przystępuję do formowania kotlecików. Przeznaczyłam: 1 łyżka = 1 kotlecik.
Następnie frykadelki nabijam na długie patyki. Wkładam na metalową tackę następnie na ruszt. I w zależności od predyspozycji danego grilla pozostawiam na ok. 15 - 20 minut. Podaję z grzankami i koniecznie z warzywną sałatką. - polecić mogę przygotowaną z papryki i pomidorów z nie dużą ilością czerwonej cebulki (doprawić ulubionymi dodatkami smakowymi oraz skropić solidnie oliwą  z oliwek).

SMACZNEGO!

2 komentarze: