sobota, 3 sierpnia 2013

BABKA SEROWA Z BAKALIAMI

PYSZNA BABKA SEROWA WYPEŁNIONA SERIĄ BAKALII, ZESZŁA TAK SZYBKO, ŻE NIE ZDĄŻYŁAM WYKONAĆ ZDJĘCIA. W CIĄGU NAJBLIŻSZYCH DNI POSTARAM SIĘ POWTÓRZYĆ PRZEPIS I UMIEŚCIĆ ZDJĘCIE, TYMCZASEM ZAPRASZAM DO LEKTURY I PRZEKONANIA SIĘ OSOBIŚCIE DO BABKI SEROWEJ - BARDZO SMACZNA;)

(Proporcje na formę o średnicy 23cm)

SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 250g białego sera,
- 100g masła,
- 200g mąki pszennej,
- 170g cukru,
- aromat cytrynowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80g bakalii (suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki),
- lukier jogurtowy (cukier puder + jogurt naturalny).

WYKONANIE
Jajka ubijam z cukrem, dodaję miękkie masło, ciągle miksując wsypuję mąkę, mannę, proszek do pieczenia, dodaję biały ser, śmietanę i na końcu aromat cytrynowy oraz bakalie (śliwki siekam na mniejsze kawałeczki, natomiast rodzynki i żurawinę pozostawiam w stanie pierwotnym). Masę przekładam do wcześniej przygotowanej formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170° C na ok. 45 - 50 minut.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. ciekawy przepis, akurat mam dużo kaszy mannej więc chyba skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie podobny problem z nadmiarem wielu produktów, a ponieważ cenię sobie u siebie stan kiedy wszystko schodzi na bieżąco i nie zalega mi w puszkach, w pojemniczkach, w szafkach a także w lodówce to skupiam się ostatnio na przygotowaniu potraw/ciast/deserów z tego co jest w kuchni.
    W dodatku planuję dłuższy wyjazd i nie chcę czasami po swoim powrocie spotkać się z niemiłą niespodzianką;)
    A babka wyszła w smaku fenomenalna (nie zbyt słodka)
    Pozdrawiam Justynko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pyt odnośnie kaszy Manny, 4 łyżki kaszy Manny to na sypko czy juz ugotowane i ostudzonej

    OdpowiedzUsuń