czwartek, 1 sierpnia 2013

SAŁATKA Z MAKRELĄ

(Proporcje dla 2 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1/2 sałaty ozdobnej,
- 2 pomidory (ok.230g),
- jabłko ze skórką (ok, 150g),
- ogórki w zalewie musztardowej (przepis niżej),
- wędzona makrela, świeża (ok. 300g).
DRESING
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu,
- 1/3 soli morskiej.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania makreli. Pozbawiam ości, skóry i dzielę na mniejsze części. Kolejnym krokiem to przygotowanie warzyw i jabłka. Umytą sałatę rozrywam na mniejsze kawałki, pomidory i jabłko kroję na cienkie plasterki/półplasterki. Ogórki odsączam z zalewy i kroję w słupki. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużej misce/talerzu i wg dogodnej kolejności, polewam sosem. Świetna jako przekąska podczas ogniska/grilla. Polecam.

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ (NA ZIMĘ)

(Proporcje na ok. 6 słoiczków o poj. 300ml)

SKŁADNIKI:
- 2 kg obranych ogórków,
- ziele angielskie,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe.
Na każdy słoik 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, ziarnistego, 1 liść laurowy.
ZALEWA
- 1 litr wody,
- 400ml octu,
- 400g cukru,
- 3 łyżki stołowe musztardy,
- 4 płaskie, stołowe łyżki soli kamiennej, spożywczej.

WYKONANIE
Zaczynam od  przygotowania słoików. Następnie przygotowuję zalewę. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużym garnku (woda + cukier + sól + musztarda + ocet - w takiej kolejności) i zagotowuję mieszając do rozpuszczenia się cukru i soli. Słoiki napełniam połówkami ogórków, do każdego słoika wrzucam po 2 ziarna pieprzu i po 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy. Zalewam zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 minut.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Ja robię trochę inną, ale Twoja też fajnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł powstał na prośbę córki - uwielbia sałatki:)
    Dziękuję Ewelino za komentarz.
    Pzdr. - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń