wtorek, 28 stycznia 2014

ZAWIJANE BAGIETKI Z SEREM CZOSNKOWO - ZIOŁOWYM

CHRUPIĄCA SKÓRKA BAGIETKI Z PRZYJEMNIE PUSZYSTYM WNĘTRZEM W ŚRODKU.
FINALNYM DOPEŁNIENIEM JEST PRZEŁOŻENIE PYSZNYM SERKIEM;)
BAGIETKA DOSKONAŁA DO WSZELKICH ZUP, JAKO PRZEKĄSKA DO PIWA CZY WRESZCIE JAKO ZASTĘPSTWO ZWYKŁEJ KANAPKI Z SZYNKĄ CZY ŻÓŁTYM SEREM;)
POLECAM;))

(Proporcje na 2 bagietki)

 CIASTO
- 450g mąki,
- ok. 210 letniej wody,
- 25g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru,
- 40g masła,
- 1łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mieszanki ziołowej.

SER CZOSNKOWO - ZIOŁOWY
- 100g białego sera (dobrego jakościowo - np. MÓJ ULUBIONY WIELUŃ),
- 60g fety,
- 1 - 2 łyżki gęstej śmietany (ilość podyktowana jest jakością sera),
- 1 łyżeczka mieszanki ziołowej,
- 1 ząbek czosnku.

WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam  z cukrem.
Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję sól, zioła, roztopione masło (letnie) oraz płynne drożdże.
Wszystko razem wyrabiam przez ok. 10 minut.
Ciasto ma być elastyczne, odchodzić od dłoni.
Po wyznaczonym czasie wyrabiania pozostawiam w ciepłym miejscu pod suchą ściereczką do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowuję nadzienie serowe.
Ser śmietankowy łączę z fetą, dokładam przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i śmietanę - mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Po czym wracam do ciasta drożdżowego i ponownie wyrabiam przez ok. 5 minut, dzielę na 2 części.
Z każdej rozwałkowuję kwadrat, nakładam ser zostawiając dookoła margines.
Zwijam jak roladę.
Układam bagietki w odstępach na blasze wyłożonej np. pergaminem/matą silikonową i pozostawiam do lekkiego wyrośnięcia.
Każdą z osobna ukośnie nacinam, spryskuję wodą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 - 20 minut (czas pieczenia uzależniony od rodzaju piekarnika).
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia na kratce.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Hej :) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Zapraszam na mojego bloga: http://codobregodzis.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award-pierwsza-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń