wtorek, 18 lutego 2014

SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

BARDZO WILGOTNY, ROZPŁYWAJĄCY SIĘ W USTACH, ZAMIAST BUDYNIU ŚMIETANKOWEGO TYM RAZEM WYKORZYSTAŁAM BUDYŃ BANANOWY (WINIARY) - DZIĘKI TEJ PODMIANIE SERNIK NABRAŁ CIEKAWEGO, DELIKATNIE BANANOWEGO SMAKU.

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 800g trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 200g zmielonych, ugotowanych ziemniaków,
- 170g masła,
- 230g drobnego cukru,
- 20g cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
- 1 budyń śmietankowy w proszku (60g),
- 3 żółtka + 3 całe jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Masło ucieram z cukrem i żółtkami.
Po ok. 3 minutach dokładam zmielone ziemniaki, kontynuuję miksowanie.
Wsypuję budyń oraz cukier z wanilią i proszkiem.
Gdy masa będzie idealnie gładka dokładam zmielony twaróg - całość łączę delikatnie ze sobą.
Na końcu wykładam do miski ubitą pianę z białek.
Masę serową nakładam do tortownicy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 60 - 80 minut, czas pieczenia podyktowany rodzajem piekarnika.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Kolejny raz słyszę o serniku z ziemniakami.. Chyba czas wypróbować :) Twój wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za taki sernik z ziemniakami zabieram się już od dłuższego czasu... Ale muszę się w końcu zmobilizować i go zrobić, bo wygląda naprawdę pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepisiki,udaja sie ale za duzo roboty z odmierzaniem skladnikow....szkoda ze nie podajesz na szklanki i lyzki ....:(pozdrawiam
    violka

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...