poniedziałek, 28 stycznia 2013

DIABELSKI SOS POMIDOROWY

SKŁADNIKI:
- 1 średnia cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 5 łyżek keczupu łagodnego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 sproszkowany liść laurowy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta rozmarynu,
- 1 mały ogórek korniszony,
- 1 goździk rozkruszony,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.

WYKONANIE
Rozpoczynam od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i przepuszczenia czosnku przez praskę. Wrzucam na naoliwioną patelnię i chwilę smażę. Do naczynia dodaję koncentrat pomidorowy, keczup, pokrojony w kosteczkę ogórek, przysmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i podaję po przegryzieniu składników.

MÓJ KOMENTARZ
Podanie diabelskiego sosu pomidorowego odnajdzie się w wielu potrawach. Świetny do pizzy, zapiekanek, potraw mięsnych, krokietów. I z myślą o krokietach ten sos przygotowałam.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz