poniedziałek, 28 stycznia 2013

KREMOWY SOS NA BAZIE BESZAMELU

SKŁADNIKI:
- 4 dag masła,
- 4 dag mąki pszennej,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1,5 szkl. mleka,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3/4 łyżeczki soli.

WYKONANIE
W garnku rozpuszczam masło, wsypuję pszenną mąkę i zasmażam na złoty kolor. Rozprowadzam zasmażkę zimnym mlekiem (bardzo istotne jest żeby mleko było schłodzone). Gdy widzę, że sos jest idealnie rozprowadzony, nie ma grudek przystępuję do przyprawienia. Sprawdzam smak i chwilę zagotowuję.

MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli chcemy uzyskać sos o bardziej płynnej konsystencji dodajemy więcej zimnego mleka. Dowolna jest także forma przyprawienia sosu, można dodać według własnego uznania, np. pieprz, paprykę łagodną lub pikantną, zioła.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz