wtorek, 29 stycznia 2013

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Gęsta, lekko pikantna.
(Proporcje na na 5-6 os.)

SKŁADNIKI:
- 400g czerwonej soczewicy,
- 6 szkl. wody (250ml),
- 3 średnie cebule,
- 200g mieszanki warzywnej w paski typu: marchew, pietruszka, seler, por,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 kostki warzywne,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki papryki węgierskiej,
- natka pietruszki.

WYKONANIE
Soczewicę zalewam 6 szklankami wody i gotuję pod przykryciem ok. 10 min. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, podsmażam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula zeszkli się na złoty kolor, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę warzywną i kontynuuję duszenie przez kilka minut. Gdy soczewica będzie miękka, warzywa podduszone, przekładam zawartość patelni do garnka z soczewicą i gotuję jeszcze kilka minut. Następnie dodaję liść laurowy, kostki, sos sojowy, pieprz, paprykę. Na samym końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada to temat zupy zamykam, jeżeli nie, doprawiam według uznania.

MÓJ KOMENTARZ
Zupa z soczewicy jest lekko pikantna, gęsta i dokładnie taką preferujemy. Zupę podaję z bułeczkami posmarowanymi pysznym masełkiem. Zachęcam do wypróbowania.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz