(Proporcje dla 1-2 osób)
SKŁADNIKI:
- 0,5szkl. mleka 3,2%,
- 0,5szkl.mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli morskiej,
- 1 łyżka masła.
WYKONANIE
Do zagotowanego mleka z masłem wsypuję mąkę i energicznie rozcieram w celu uniknięcia grudek. Odstawiam do przestygnięcia po czym wbijam jajka i kontynuuję ucieranie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowuję wodę, dodaję do niej sól i kładę podłużne kluseczki. Gotuję do momentu wypłynięcia. Gotowe.
MÓJ KOMENTARZ
Z uwagi na fakt, iż są to delikatne kluseczki świetnie odnajdą się w jadłospisie małych dzieci. I ja zazwyczaj dla dzieci je przyrządzam - znikają bardzo szybko. Podaję je w kilku wariantach w zależności od życzenia danego dziecka. Świetne ze zrumienionym masłem, sosem waniliowym, sosem owocowym, posypane szczypiorkiem. W dzisiejszej wersji podaję z masełkiem i jagodami.
SMACZNEGO!
poniedziałek, 18 lutego 2013
SAŁATKA Z KURCZAKA, FETY, GROSZKU
(Proporcje dla 3-4 osób)
SKŁADNIKI:
- 350g fileta z kurczaka,
- 1 puszka zielonego groszku(240g),
- 50g sera feta(o najniższej zawartości tłuszczu),
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego,
- ok.2 szkl.bulionu warzywnego(domowego).
WYKONANIE
W bulionie gotuję filet z kurczaka. Groszek odsączam z zalewy. Ser feta starannie kroję w kostkę. Jogurt łączę z majonezem i odstawiam na bok. Ugotowanego kurczaka kroję w kostkę, dodaję groszek oraz fety. Następnie majonez z jogurtem. Delikatnie mieszam, chodzi o to żeby kostki fety nie były rozkruszone - estetyka:) Doprawiam kolorowym pieprzem. Sprawdzam smak, jeżeli odpowiada to temat z sałatką zamykam.
MÓJ KOMENTARZ
Soli nie użyłam - ser feta ten brak nadrabia. Ilość pieprzu podałam wg własnych preferencji - poruszając wątek przypraw, tłuszczu, cukru staram się nie przesadzać w żadną stronę i serwować akuratne ilości. Nadmieniam o tym, gdyż odebrałam komentarze ze skrzynki e-mail, że moje potrawy kłaniają się w zdrowym kierunku. Staram się, ale nie do końca się z tym zgodzę. Mając sportowca w domu ciężko serwować mu dania wegetariańskie. W dodatku gdy są jeszcze meeega łasuchy!:) Przy okazji odpowiem komuś. Tak, to co przyrządzam znika u nas na bieżąco, czasami się złoszczę z tego powodu ale szybko mija - kuchnia jest odskocznią, relaksem od innych obowiązków:) Odpowiadając Panu Januszowi - golonka na razie nie! - nie ma na nią odbiorców:)...ale ciast z czasem będzie więcej:)
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 350g fileta z kurczaka,
- 1 puszka zielonego groszku(240g),
- 50g sera feta(o najniższej zawartości tłuszczu),
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego,
- ok.2 szkl.bulionu warzywnego(domowego).
WYKONANIE
W bulionie gotuję filet z kurczaka. Groszek odsączam z zalewy. Ser feta starannie kroję w kostkę. Jogurt łączę z majonezem i odstawiam na bok. Ugotowanego kurczaka kroję w kostkę, dodaję groszek oraz fety. Następnie majonez z jogurtem. Delikatnie mieszam, chodzi o to żeby kostki fety nie były rozkruszone - estetyka:) Doprawiam kolorowym pieprzem. Sprawdzam smak, jeżeli odpowiada to temat z sałatką zamykam.
MÓJ KOMENTARZ
Soli nie użyłam - ser feta ten brak nadrabia. Ilość pieprzu podałam wg własnych preferencji - poruszając wątek przypraw, tłuszczu, cukru staram się nie przesadzać w żadną stronę i serwować akuratne ilości. Nadmieniam o tym, gdyż odebrałam komentarze ze skrzynki e-mail, że moje potrawy kłaniają się w zdrowym kierunku. Staram się, ale nie do końca się z tym zgodzę. Mając sportowca w domu ciężko serwować mu dania wegetariańskie. W dodatku gdy są jeszcze meeega łasuchy!:) Przy okazji odpowiem komuś. Tak, to co przyrządzam znika u nas na bieżąco, czasami się złoszczę z tego powodu ale szybko mija - kuchnia jest odskocznią, relaksem od innych obowiązków:) Odpowiadając Panu Januszowi - golonka na razie nie! - nie ma na nią odbiorców:)...ale ciast z czasem będzie więcej:)
SMACZNEGO!
niedziela, 17 lutego 2013
LODY Z BANANEM POLANE KARMELEM
(Proporcje dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
- 6 gałek lodów waniliowych,
- 6 gałek lodów czekoladowych,
- 2 duże foremki do lodów,
- 4 łyżki sosu karmelowego(przepis niżej),
- 1 duży banan,
- 3 łyżki kremowego jogurtu bananowego,
- wafle, czekoladki, lentylki(jeżeli podanie jest dla dzieci:))
SOS KARMELOWY
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 łyżeczki cukru waniliowego.
Roztapiam masło z cukrem i wodą na nie za dużym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskam pożądany efekt tzn.z cukru zrobi się karmel wykorzystuję do konkretnego celu - polewam.
WYKONANIE
Banana rozgniatam(do tak małej ilości stwierdziłam, że nie będę uruchamiać blendera i rozdrobniłam widelcem), dodaję 3 łyżki kremowego jogurtu bananowego. Łączę składniki. Ja wyjątkowo dodałam 1 łyżkę żurawiny na prośbę córki, aczkolwiek te lody podaję bez tego składnika. Nakładam po 3 kulki lodów waniliowych i po 3 czekoladowych do każdej foremki. Polewam kremowym bananem następnie sosem karmelowym. Dzisiaj lody zostały przygotowane dla dwójki nastolatków w związku z tym dołożyłam coś słodkiego:)
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 6 gałek lodów waniliowych,
- 6 gałek lodów czekoladowych,
- 2 duże foremki do lodów,
- 4 łyżki sosu karmelowego(przepis niżej),
- 1 duży banan,
- 3 łyżki kremowego jogurtu bananowego,
- wafle, czekoladki, lentylki(jeżeli podanie jest dla dzieci:))
SOS KARMELOWY
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 łyżeczki cukru waniliowego.
Roztapiam masło z cukrem i wodą na nie za dużym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskam pożądany efekt tzn.z cukru zrobi się karmel wykorzystuję do konkretnego celu - polewam.
WYKONANIE
Banana rozgniatam(do tak małej ilości stwierdziłam, że nie będę uruchamiać blendera i rozdrobniłam widelcem), dodaję 3 łyżki kremowego jogurtu bananowego. Łączę składniki. Ja wyjątkowo dodałam 1 łyżkę żurawiny na prośbę córki, aczkolwiek te lody podaję bez tego składnika. Nakładam po 3 kulki lodów waniliowych i po 3 czekoladowych do każdej foremki. Polewam kremowym bananem następnie sosem karmelowym. Dzisiaj lody zostały przygotowane dla dwójki nastolatków w związku z tym dołożyłam coś słodkiego:)
SMACZNEGO!
OWOCOWA SAŁATKA Z SOSEM WANILIOWYM
(Proporcje dla 3-4 osób)
SKŁADNIKI:
- 1 banan(ok.100g),
- 1 pomarańcza(ok.250g),
- 1 gruszka(ok.300g),
- 3 łyżki jagód,
- 1 kiwi(ok.100g),
- winogrono jasne + winogrono ciemne =100g,
- 4 łyżki sosu waniliowego.
SOS WANILIOWY:
- 0,5 szkl.mleka,
- 50g białej czekolady,
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 żółtko,
WYKONANIE SOSU
Wlewam do rondelka mleko i gotuję, rozpuszczam białą czekoladę, dodaję cukier waniliowy. Cały czas gotując - mieszam. Do naczynka wlewam małą ilość sosu i rozprowadzam żółtko. Takim sposobem zapobiegniemy zwarzeniu. Przelewam do rondelka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
WYKONANIE
Przygotowuję owoce i kroję w dowolną kostkę. Łączę, dodaję sos waniliowy. Mieszam. Sałatka gotowa. Jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie przepisu na sos waniliowy ściśle trzymając się proporcji podanych wyżej należy mieć na uwadze, że nam tego sosu zostanie. Podpowiem, że możemy zdecydować się na większą ilość sałatki owocowej(potroić ilość składników), taki sos z powodzeniem również odnajdzie się jako dodatek do ciast, naleśników, budyniu, lodów, dań z ryżu na słodko.
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 1 banan(ok.100g),
- 1 pomarańcza(ok.250g),
- 1 gruszka(ok.300g),
- 3 łyżki jagód,
- 1 kiwi(ok.100g),
- winogrono jasne + winogrono ciemne =100g,
- 4 łyżki sosu waniliowego.
SOS WANILIOWY:
- 0,5 szkl.mleka,
- 50g białej czekolady,
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 żółtko,
WYKONANIE SOSU
Wlewam do rondelka mleko i gotuję, rozpuszczam białą czekoladę, dodaję cukier waniliowy. Cały czas gotując - mieszam. Do naczynka wlewam małą ilość sosu i rozprowadzam żółtko. Takim sposobem zapobiegniemy zwarzeniu. Przelewam do rondelka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
WYKONANIE
Przygotowuję owoce i kroję w dowolną kostkę. Łączę, dodaję sos waniliowy. Mieszam. Sałatka gotowa. Jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie przepisu na sos waniliowy ściśle trzymając się proporcji podanych wyżej należy mieć na uwadze, że nam tego sosu zostanie. Podpowiem, że możemy zdecydować się na większą ilość sałatki owocowej(potroić ilość składników), taki sos z powodzeniem również odnajdzie się jako dodatek do ciast, naleśników, budyniu, lodów, dań z ryżu na słodko.
SMACZNEGO!
BABKA TULIPAN W LUKSUSOWEJ WERSJI
(Proporcje na 10-15porcji)
SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki tłuszczu,
- 1szkl cukru,
- 1,5szkl mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 5 kropli aromatu waniliowego,
- 1/3szkl oleju kujawskiego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Masło, cukier utrzeć. Dodać oliwę, żółtka, aromat na przemian z mąką i proszkiem. Białka ubić i połączyć.
CIASTO PODZIELIĆ NA 5 CZĘŚCI.
1 CZĘŚĆ - kisiel pomarańczowy + 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej,
2 CZĘŚĆ - 1 łyżka kakao + 3 krople aromatu rumowego,
3 CZĘŚĆ - 2 czubate łyżki jagód + 1 łyżka soku jagodowego,
4 CZĘŚĆ - 4 łyżki maku + 3 krople aromatu migdałowego,
5 CZĘŚĆ - 3 łyżeczki marmolady różanej + 1 łyżeczka żurawiny.
W takiej kolejności wkładam do przygotowanej formy. Na środku babki przeciągam nożem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na 50-60 minut. Gotową babkę polewam czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Ja postawiłam na drugą opcję:)
MÓJ KOMENTARZ
Babka jest bardzo smaczna, odbiega nieco składnikami od klasycznej babki tulipan natomiast my od długiego czasu właśnie taką wersję preferujemy. Próbowałam doliczyć się ile ciast babkowych zostało wydanych w mojej kuchni - stanęłam na ponad 20 rodzajach, zatem przepisy "babkowe" systematycznie będą się pojawiać - w moim domu mają swoich zwolenników. Zachęcam do skorzystania z przepisu:)
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki tłuszczu,
- 1szkl cukru,
- 1,5szkl mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 5 kropli aromatu waniliowego,
- 1/3szkl oleju kujawskiego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Masło, cukier utrzeć. Dodać oliwę, żółtka, aromat na przemian z mąką i proszkiem. Białka ubić i połączyć.
CIASTO PODZIELIĆ NA 5 CZĘŚCI.
1 CZĘŚĆ - kisiel pomarańczowy + 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej,
2 CZĘŚĆ - 1 łyżka kakao + 3 krople aromatu rumowego,
3 CZĘŚĆ - 2 czubate łyżki jagód + 1 łyżka soku jagodowego,
4 CZĘŚĆ - 4 łyżki maku + 3 krople aromatu migdałowego,
5 CZĘŚĆ - 3 łyżeczki marmolady różanej + 1 łyżeczka żurawiny.
W takiej kolejności wkładam do przygotowanej formy. Na środku babki przeciągam nożem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na 50-60 minut. Gotową babkę polewam czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Ja postawiłam na drugą opcję:)
MÓJ KOMENTARZ
Babka jest bardzo smaczna, odbiega nieco składnikami od klasycznej babki tulipan natomiast my od długiego czasu właśnie taką wersję preferujemy. Próbowałam doliczyć się ile ciast babkowych zostało wydanych w mojej kuchni - stanęłam na ponad 20 rodzajach, zatem przepisy "babkowe" systematycznie będą się pojawiać - w moim domu mają swoich zwolenników. Zachęcam do skorzystania z przepisu:)
SMACZNEGO!
BANANOWE TALARKI W KORZENNEJ NUCIE
SKŁADNIKI:
- banany 4-5szt.,
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki maki pszennej,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 1 łyżka płynnego miodu naturalnego,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka masła.
WYKONANIE:
Obieram banany i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny lub pomarańczy, żeby nie ściemniały. Do naczynka wbijam jajko, dodaję jogurt, miód i mieszam. Następnie mąkę, otręby, przyprawy korzenne i sodę. Ponownie mieszam. Na rozgrzaną patelnię dodaję masło. Zanurzam bananowe talarki w cieście i smażę z każdej strony na nie za dużym ogniu po 2-3 minuty. Gotowe polewam sosem czekoladowym.
SMACZNEGO!
- banany 4-5szt.,
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki maki pszennej,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 1 łyżka płynnego miodu naturalnego,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka masła.
WYKONANIE:
Obieram banany i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny lub pomarańczy, żeby nie ściemniały. Do naczynka wbijam jajko, dodaję jogurt, miód i mieszam. Następnie mąkę, otręby, przyprawy korzenne i sodę. Ponownie mieszam. Na rozgrzaną patelnię dodaję masło. Zanurzam bananowe talarki w cieście i smażę z każdej strony na nie za dużym ogniu po 2-3 minuty. Gotowe polewam sosem czekoladowym.
SMACZNEGO!
sobota, 16 lutego 2013
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z GRZANKAMI
(Proporcje dla 5-6 osób)
SKŁADNIKI:
- 5OOg zielonej soczewicy,
- 7szkl.(poj.250ml) domowego bulionu warzywnego,
- 50g pora,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry,
- 0,5 łyżeczki papryki pikantnej,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
WYKONANIE
Przystępując do pracy rozpoczynam od solidnego wypłukania soczewicy pod bieżącą wodą. Zalewam 7 szkl.bulionu warzywnego, dodaję drobno pokrojonego pora, listek laurowy i gotuję. Po 20 minutach wrzucam pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty czosnek przez praskę i ponownie gotuję do pożądanej miękkości. U mnie gotowanie wyniosło ok.40 minut. Proszę przyjąć do świadomości, iż soczewicę zieloną gotujemy znacznie dłużej niż soczewicę czerwoną. Zmierzając do finalnego zakończenia - doprawiam solą morską, pikantną papryką, przyprawą curry, ziołami. Gotowe. Podaję z grzankami :)
GRZANKI
- 3 kromki jasnego pieczywa(nie świeżego-kruszy się),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
WYKONANIE
Kromki kroję w kostkę ok.1cm, do naczynka wlewam oliwę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano oraz zioła prowansalskie. Łączę składniki i wrzucam kostki pieczywa. Dokładnie mieszam. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C do zezłocenia się. Jeżeli chcemy uniknąć tzw.pustych przebiegów uruchamiając piekarnik dla tak małej ilości grzanek, możemy zdecydować się na potrojenie ilości składników i gotowe grzanki przechować w szczelnym pojemniku na inną okazję lub przesmażyć kosteczki na patelni. Kwestia podjęcia decyzji.
MÓJ KOMENTARZ
Zupę z zielonej soczewicy kocham za wartościowe składniki takie jak: żelazo, kwas foliowy, fosfor czy magnes. Mogłabym wymieniać same superlatywy ;) Nie podaję takiej zupy przygotowanej na mięsie, zabielonej, czy zaciągniętej mąką - trzymam się ściśle sprawdzonego przepisu - i taki odpowiada nam najbardziej. Zupa jest bardzo sycąca i zachęcam do wypróbowania :)
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 5OOg zielonej soczewicy,
- 7szkl.(poj.250ml) domowego bulionu warzywnego,
- 50g pora,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry,
- 0,5 łyżeczki papryki pikantnej,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
WYKONANIE
Przystępując do pracy rozpoczynam od solidnego wypłukania soczewicy pod bieżącą wodą. Zalewam 7 szkl.bulionu warzywnego, dodaję drobno pokrojonego pora, listek laurowy i gotuję. Po 20 minutach wrzucam pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty czosnek przez praskę i ponownie gotuję do pożądanej miękkości. U mnie gotowanie wyniosło ok.40 minut. Proszę przyjąć do świadomości, iż soczewicę zieloną gotujemy znacznie dłużej niż soczewicę czerwoną. Zmierzając do finalnego zakończenia - doprawiam solą morską, pikantną papryką, przyprawą curry, ziołami. Gotowe. Podaję z grzankami :)
GRZANKI
- 3 kromki jasnego pieczywa(nie świeżego-kruszy się),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
WYKONANIE
Kromki kroję w kostkę ok.1cm, do naczynka wlewam oliwę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano oraz zioła prowansalskie. Łączę składniki i wrzucam kostki pieczywa. Dokładnie mieszam. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C do zezłocenia się. Jeżeli chcemy uniknąć tzw.pustych przebiegów uruchamiając piekarnik dla tak małej ilości grzanek, możemy zdecydować się na potrojenie ilości składników i gotowe grzanki przechować w szczelnym pojemniku na inną okazję lub przesmażyć kosteczki na patelni. Kwestia podjęcia decyzji.
MÓJ KOMENTARZ
Zupę z zielonej soczewicy kocham za wartościowe składniki takie jak: żelazo, kwas foliowy, fosfor czy magnes. Mogłabym wymieniać same superlatywy ;) Nie podaję takiej zupy przygotowanej na mięsie, zabielonej, czy zaciągniętej mąką - trzymam się ściśle sprawdzonego przepisu - i taki odpowiada nam najbardziej. Zupa jest bardzo sycąca i zachęcam do wypróbowania :)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
(Proporcje na keksówkę o wym.25x12cm) SKŁADNIKI: - 300g mąki ziemniaczanej, - 180g cukru pudru, - 200g margaryny, - sok z jednej dużej...