(Proporcje dla 5-6 osób)
SKŁADNIKI:
- 5OOg zielonej soczewicy,
- 7szkl.(poj.250ml) domowego bulionu warzywnego,
- 50g pora,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry,
- 0,5 łyżeczki papryki pikantnej,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
WYKONANIE
Przystępując do pracy rozpoczynam od solidnego wypłukania soczewicy pod bieżącą wodą. Zalewam 7 szkl.bulionu warzywnego, dodaję drobno pokrojonego pora, listek laurowy i gotuję. Po 20 minutach wrzucam pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty czosnek przez praskę i ponownie gotuję do pożądanej miękkości. U mnie gotowanie wyniosło ok.40 minut. Proszę przyjąć do świadomości, iż soczewicę zieloną gotujemy znacznie dłużej niż soczewicę czerwoną. Zmierzając do finalnego zakończenia - doprawiam solą morską, pikantną papryką, przyprawą curry, ziołami. Gotowe. Podaję z grzankami :)
GRZANKI
- 3 kromki jasnego pieczywa(nie świeżego-kruszy się),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
WYKONANIE
Kromki kroję w kostkę ok.1cm, do naczynka wlewam oliwę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano oraz zioła prowansalskie. Łączę składniki i wrzucam kostki pieczywa. Dokładnie mieszam. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C do zezłocenia się. Jeżeli chcemy uniknąć tzw.pustych przebiegów uruchamiając piekarnik dla tak małej ilości grzanek, możemy zdecydować się na potrojenie ilości składników i gotowe grzanki przechować w szczelnym pojemniku na inną okazję lub przesmażyć kosteczki na patelni. Kwestia podjęcia decyzji.
MÓJ KOMENTARZ
Zupę z zielonej soczewicy kocham za wartościowe składniki takie jak: żelazo, kwas foliowy, fosfor czy magnes. Mogłabym wymieniać same superlatywy ;) Nie podaję takiej zupy przygotowanej na mięsie, zabielonej, czy zaciągniętej mąką - trzymam się ściśle sprawdzonego przepisu - i taki odpowiada nam najbardziej. Zupa jest bardzo sycąca i zachęcam do wypróbowania :)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz