niedziela, 17 lutego 2013

OWOCOWA SAŁATKA Z SOSEM WANILIOWYM

(Proporcje dla 3-4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1 banan(ok.100g),
- 1 pomarańcza(ok.250g),
- 1 gruszka(ok.300g),
- 3 łyżki jagód,
- 1 kiwi(ok.100g),
- winogrono jasne + winogrono ciemne =100g,
- 4 łyżki sosu waniliowego.

SOS WANILIOWY:
- 0,5 szkl.mleka,
- 50g białej czekolady,
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 żółtko,

WYKONANIE SOSU
Wlewam do rondelka mleko i gotuję, rozpuszczam białą czekoladę, dodaję cukier waniliowy. Cały czas gotując - mieszam. Do naczynka wlewam małą ilość sosu i rozprowadzam żółtko. Takim sposobem zapobiegniemy zwarzeniu. Przelewam do rondelka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

WYKONANIE
Przygotowuję owoce i kroję w dowolną kostkę. Łączę, dodaję sos waniliowy. Mieszam. Sałatka gotowa. Jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie przepisu na sos waniliowy ściśle trzymając się proporcji podanych wyżej należy mieć na uwadze, że nam tego sosu zostanie. Podpowiem, że możemy zdecydować się na większą ilość sałatki owocowej(potroić ilość składników), taki sos z powodzeniem również odnajdzie się jako dodatek do ciast, naleśników, budyniu, lodów, dań z ryżu na słodko.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz