(Proporcje dla 1-2 osób)
SKŁADNIKI:
- 0,5szkl. mleka 3,2%,
- 0,5szkl.mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli morskiej,
- 1 łyżka masła.
WYKONANIE
Do zagotowanego mleka z masłem wsypuję mąkę i energicznie rozcieram w celu uniknięcia grudek. Odstawiam do przestygnięcia po czym wbijam jajka i kontynuuję ucieranie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowuję wodę, dodaję do niej sól i kładę podłużne kluseczki. Gotuję do momentu wypłynięcia. Gotowe.
MÓJ KOMENTARZ
Z uwagi na fakt, iż są to delikatne kluseczki świetnie odnajdą się w jadłospisie małych dzieci. I ja zazwyczaj dla dzieci je przyrządzam - znikają bardzo szybko. Podaję je w kilku wariantach w zależności od życzenia danego dziecka. Świetne ze zrumienionym masłem, sosem waniliowym, sosem owocowym, posypane szczypiorkiem. W dzisiejszej wersji podaję z masełkiem i jagodami.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz