poniedziałek, 18 lutego 2013

DELIKATNE KLUSKI KŁADZIONE

(Proporcje dla 1-2 osób)

SKŁADNIKI:
- 0,5szkl. mleka 3,2%,
- 0,5szkl.mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli morskiej,
- 1 łyżka masła.

WYKONANIE
Do zagotowanego mleka z masłem wsypuję mąkę i energicznie rozcieram w celu uniknięcia grudek. Odstawiam do przestygnięcia po czym wbijam jajka i kontynuuję ucieranie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowuję wodę, dodaję do niej sól i kładę podłużne kluseczki. Gotuję do momentu wypłynięcia. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
Z uwagi na fakt, iż są to delikatne kluseczki świetnie odnajdą się w jadłospisie małych dzieci. I ja zazwyczaj dla dzieci je przyrządzam - znikają bardzo szybko. Podaję je w kilku wariantach w zależności od życzenia danego dziecka. Świetne ze zrumienionym masłem, sosem waniliowym, sosem owocowym, posypane szczypiorkiem. W dzisiejszej wersji podaję z masełkiem i jagodami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz