poniedziałek, 18 lutego 2013

SAŁATKA Z KURCZAKA, FETY, GROSZKU

(Proporcje dla 3-4 osób)

SKŁADNIKI:
- 350g fileta z kurczaka,
- 1 puszka zielonego groszku(240g),
- 50g sera feta(o najniższej zawartości tłuszczu),
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego,
- ok.2 szkl.bulionu warzywnego(domowego).

WYKONANIE
W bulionie gotuję filet z kurczaka. Groszek odsączam z zalewy. Ser feta starannie kroję w kostkę. Jogurt łączę z majonezem i odstawiam na bok. Ugotowanego kurczaka kroję w kostkę, dodaję groszek oraz fety. Następnie majonez z jogurtem. Delikatnie mieszam, chodzi o to żeby kostki fety nie były rozkruszone - estetyka:) Doprawiam kolorowym pieprzem. Sprawdzam smak, jeżeli odpowiada to temat z sałatką zamykam.

MÓJ KOMENTARZ
Soli nie użyłam - ser feta ten brak nadrabia. Ilość pieprzu podałam wg własnych preferencji - poruszając wątek przypraw, tłuszczu, cukru staram się nie przesadzać w żadną stronę i serwować akuratne ilości. Nadmieniam o tym, gdyż odebrałam komentarze ze skrzynki e-mail, że moje potrawy kłaniają się w zdrowym kierunku. Staram się, ale nie do końca się z tym zgodzę. Mając sportowca w domu ciężko serwować mu dania wegetariańskie. W dodatku gdy są jeszcze meeega łasuchy!:) Przy okazji odpowiem komuś. Tak, to co przyrządzam znika u nas na bieżąco, czasami się złoszczę z tego powodu ale szybko mija - kuchnia jest odskocznią, relaksem od innych obowiązków:) Odpowiadając Panu Januszowi - golonka na razie nie! - nie ma na nią odbiorców:)...ale ciast z czasem będzie więcej:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz