SKŁADNIKI:
- 400g dowolnych owoców pozbawionych skórki/pestek/gniazd nasiennych typu: jabłka/jabłka + dynia/gruszki/nektarynki/brzoskwinie (zdecydowałam się w dzisiejszej wersji na brzoskwinie, ale każdy wybór jest świetny;))
- ok. 40g cukru pudru (ilość cukru podyktowana jest słodyczą owoców, wcześniej należy planowany owoc skosztować;))
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 140g homogenizowanego serka brzoskwiniowego/waniliowego (np. DANIO) LUB ukwaszona, homogenizowana śmietana 12% - 4 stołowe łyżki śmietany (z każdym wariantem sos jest troszkę inny w smaku ale każde połączenie przepyszne;))
WYKONANIE
Owoce w moim przypadku - BRZOSKWINIE, umyte, obrane ze skórki i pozbawione pestek wrzucam do miski blendera - miksuję. W dalszej części wsypuję cukier puder, cukier waniliowy, i w zależności od dokonanego wyboru wlewam śmietanę lub dodaję wybrany homogenizowany serek.
Próbowałam z trzema wariantami (ze śmietaną, serkiem waniliowym i brzoskwiniowym) i za każdym razem - SOS WYŚMIENITY dodatkowym jego atutem jest bardzo proste i szybkie przygotowanie.
Dzieci uwielbiają - zwłaszcza w połączeniu z drobnym makaronem (mini kolanka) lub długoziarnistym, białym ryżem;)
Polecam;)
SMACZNEGO!
poniedziałek, 30 września 2013
PESTO Z SELERA NACIOWEGO
SKŁADNIKI:
- seler naciowy (300g),
- ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 50ml oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (drobnej),
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego.
WYKONANIE
Umyty seler kroję na mniejsze części, wrzucam do pojemnika blendera, dorzucam ząbek czosnku i uruchamiam urządzenie. W między czasie dolewam wyciśnięty sok z cytryny, oliwę, wsypuję dodatki smakowe typu: sól/pieprz.
Gotowe pesto przekładam do słoiczka i wykorzystuję na bieżąco lub zakręcam i wstawiam do lodówki.
Seler charakteryzuje się specyficznym smakiem ALE w kompozycji z innymi dodatkami nadaje danej potrawie świetny smak.
Wkrótce przepisy z wykorzystaniem PESTO;)
SMACZNEGO!
- seler naciowy (300g),
- ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 50ml oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (drobnej),
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego.
WYKONANIE
Umyty seler kroję na mniejsze części, wrzucam do pojemnika blendera, dorzucam ząbek czosnku i uruchamiam urządzenie. W między czasie dolewam wyciśnięty sok z cytryny, oliwę, wsypuję dodatki smakowe typu: sól/pieprz.
Gotowe pesto przekładam do słoiczka i wykorzystuję na bieżąco lub zakręcam i wstawiam do lodówki.
Seler charakteryzuje się specyficznym smakiem ALE w kompozycji z innymi dodatkami nadaje danej potrawie świetny smak.
Wkrótce przepisy z wykorzystaniem PESTO;)
SMACZNEGO!
niedziela, 29 września 2013
ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU ZAPIEKANE W ZUPIE CEBULOWEJ
SKŁADNIKI:
- 1,2 kg ziemniaków (uniwersalnych),
- ukwaszona, homogenizowana śmietana 12% (400g),
- pomysł na - FRANCUSKĄ ZAPIEKANĄ ZUPĘ CEBULOWĄ (WINIARY),
- 150g startego żółtego sera,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
WYKONANIE
Obrane, umyte jednakowej wielkości ziemniaki osuszam papierowym ręcznikiem.
Każdy ziemniak układam na desce i nacinam w tzw. talarki zachowując podstawę danego ziemniaka.
Jeżeli nie mamy wprawy w tak precyzyjnym nacinaniu - ułatwiamy pracę wkładając każdy ziemniak na drewnianą łyżkę, następnie postępujemy jak na desce.
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą oliwy z oliwek, układam nacięte ziemniaki po czym przechodzę do kolejnego zadania.
Do miseczki wlewam śmietanę, wsypuję zawartość saszetki, wrzucam starty ser na tarce o dużych oczkach i mieszam do połączenia produktów.
Tak przygotowaną zupę rozlewam po ziemniakach zakrywając starannie wierzch.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok 40 minut.
SMACZNEGO!
- 1,2 kg ziemniaków (uniwersalnych),
- ukwaszona, homogenizowana śmietana 12% (400g),
- pomysł na - FRANCUSKĄ ZAPIEKANĄ ZUPĘ CEBULOWĄ (WINIARY),
- 150g startego żółtego sera,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
WYKONANIE
Obrane, umyte jednakowej wielkości ziemniaki osuszam papierowym ręcznikiem.
Każdy ziemniak układam na desce i nacinam w tzw. talarki zachowując podstawę danego ziemniaka.
Jeżeli nie mamy wprawy w tak precyzyjnym nacinaniu - ułatwiamy pracę wkładając każdy ziemniak na drewnianą łyżkę, następnie postępujemy jak na desce.
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą oliwy z oliwek, układam nacięte ziemniaki po czym przechodzę do kolejnego zadania.
Do miseczki wlewam śmietanę, wsypuję zawartość saszetki, wrzucam starty ser na tarce o dużych oczkach i mieszam do połączenia produktów.
Tak przygotowaną zupę rozlewam po ziemniakach zakrywając starannie wierzch.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok 40 minut.
SMACZNEGO!
KAPUŚNIACZKI - GRZEBIENIE
(Proporcje na ok. 7 sztuk)
CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- ok. 100ml letniego mleka,
- 60g masła (miękkie),
- 10g świeżych drożdży,
- 1 żółtko + białko do finalnego wykończenia.
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3/4 łyżeczki soli.
FARSZ
- 350g kiszonej kapusty,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Drożdże rozkruszam w kubeczku, wsypuję cukier - mieszam i odstawiam. Do mąki wysypanej na stolnicy wsypuję składniki suche (zioła, sól, kurkumę) - łączę ze sobą te składniki.
Następnie dodaję żółtko, masło, letnie mleko oraz płynne drożdże i wyrabiam na gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie na patelni, na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, lekko opłukaną pod bieżącą wodą kapustę kroję na krótsze nitki po czym wrzucam do cebuli i chwilę razem duszę, wsypuję pieprz, kminek i ponownie mieszam.
Wyłączam grzanie i pozostawiam do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkowuję w tzw. prostokąt, na środku nakładam wzdłuż przygotowany farsz, ciasto składam na pół, dociskam palcami i ostrym nożem porcjuję na części o szerokości 4 cm.
W miejscu w którym dociskałam, nacinam nożem paseczki tworząc grzebień (to nie jest konieczne).
Układam na blasze wyłożonej matą silikonową, smaruję białkiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 15 - 20 minut.
SMACZNEGO!
CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- ok. 100ml letniego mleka,
- 60g masła (miękkie),
- 10g świeżych drożdży,
- 1 żółtko + białko do finalnego wykończenia.
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3/4 łyżeczki soli.
FARSZ
- 350g kiszonej kapusty,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Drożdże rozkruszam w kubeczku, wsypuję cukier - mieszam i odstawiam. Do mąki wysypanej na stolnicy wsypuję składniki suche (zioła, sól, kurkumę) - łączę ze sobą te składniki.
Następnie dodaję żółtko, masło, letnie mleko oraz płynne drożdże i wyrabiam na gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie na patelni, na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, lekko opłukaną pod bieżącą wodą kapustę kroję na krótsze nitki po czym wrzucam do cebuli i chwilę razem duszę, wsypuję pieprz, kminek i ponownie mieszam.
Wyłączam grzanie i pozostawiam do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkowuję w tzw. prostokąt, na środku nakładam wzdłuż przygotowany farsz, ciasto składam na pół, dociskam palcami i ostrym nożem porcjuję na części o szerokości 4 cm.
W miejscu w którym dociskałam, nacinam nożem paseczki tworząc grzebień (to nie jest konieczne).
Układam na blasze wyłożonej matą silikonową, smaruję białkiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 15 - 20 minut.
SMACZNEGO!
sobota, 28 września 2013
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM I ZASMAŻKĄ
(Proporcje dla 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 1000g ziemniaków,
- 1 duży por,
- 80g marchwi,
- 50g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g cebuli,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 3 - 4 stołowe łyżki śmietany słodkiej 18% LUB 12%,
- 2 litry wody,
- ok.4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku.
DODATKOWO
- bagietka z masłem czosnkowym (świetna francuska;))
WYKONANIE
Obrane, umyte warzywa kroję w cienkie talarki, ziemniaki w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dzielę na 2 równe części. Ziemniaki odkładam na bok, wrócę do nich gdy będą mi potrzebne.
1/2 warzywnych składników zalewam wodą i gotuję do miękkości. Na dużej patelni, na oliwie przesmażam drugą połowę warzywnych składników uważając żeby ich nie przypalić po czym wrzucam zawartość patelni do garnka z gotującymi się warzywami (chodzi o to, żeby warzywa w garnku jak i te z patelni miały podobną strukturę). Następnie wrzucam na patelnie ziemniaki i powtarzam czynność - przesmażam.
Dodaję do pozostałych warzyw w garnku i gotuję ok. 8 minut (czas gotowania od momentu wrzucenia ziemniaków zależy zdecydowanie od ich odmiany). Kolejnym etapem prowadzącym do finału zupy jest przygotowanie zasmażki. Na patelni topię masło, wsypuję mąkę - mieszam. Wlewam nie dużą ilość gorącego wywaru z zupy i mieszam do połączenia składników.
Zawartość przelewam do zupy, doprawiam dodatkami smakowym i zabielam zahartowaną śmietaną (do pojemniczka nalewam odrobinę wywaru, dodaję śmietanę).
Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada - podaję;)
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 1000g ziemniaków,
- 1 duży por,
- 80g marchwi,
- 50g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g cebuli,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 3 - 4 stołowe łyżki śmietany słodkiej 18% LUB 12%,
- 2 litry wody,
- ok.4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku.
DODATKOWO
- bagietka z masłem czosnkowym (świetna francuska;))
WYKONANIE
Obrane, umyte warzywa kroję w cienkie talarki, ziemniaki w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dzielę na 2 równe części. Ziemniaki odkładam na bok, wrócę do nich gdy będą mi potrzebne.
1/2 warzywnych składników zalewam wodą i gotuję do miękkości. Na dużej patelni, na oliwie przesmażam drugą połowę warzywnych składników uważając żeby ich nie przypalić po czym wrzucam zawartość patelni do garnka z gotującymi się warzywami (chodzi o to, żeby warzywa w garnku jak i te z patelni miały podobną strukturę). Następnie wrzucam na patelnie ziemniaki i powtarzam czynność - przesmażam.
Dodaję do pozostałych warzyw w garnku i gotuję ok. 8 minut (czas gotowania od momentu wrzucenia ziemniaków zależy zdecydowanie od ich odmiany). Kolejnym etapem prowadzącym do finału zupy jest przygotowanie zasmażki. Na patelni topię masło, wsypuję mąkę - mieszam. Wlewam nie dużą ilość gorącego wywaru z zupy i mieszam do połączenia składników.
Zawartość przelewam do zupy, doprawiam dodatkami smakowym i zabielam zahartowaną śmietaną (do pojemniczka nalewam odrobinę wywaru, dodaję śmietanę).
Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada - podaję;)
SMACZNEGO!
ŚWIĄTECZNY PIERNIK
(Proporcje na 2 keksówki o wym. 25x12cm)
SKŁADNIKI:
- 500g mąki tortowej typ 450 (KRASZEWICE),
- 3 stołowe łyżki otrąb żytnich,
- 4 duże, wiejskie jajka,
- 125g palmy z murzynkiem,
- 200g naturalnego miodu (zazwyczaj używam b.gęstego),
- 160g cukru kryształ/brązowy (wg uznania),
- 180g naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao (ciemne),
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej z cykorią,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z kardamonem (KAMIS),
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
DODATKOWO
- sos czekoladowy (przepis niżej),
LUB
- lukier jogurtowy (cukier puder + jogurt naturalny/serek waniliowy,
- opcjonalnie: solidna garść posiekanych bakalii do finalnego posypania (orzechy włoskie/laskowe/ziemne, suszone śliwki, rodzynki, żurawina, suszone morele).
WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam palmę, miód, cukier, cukier z wanilią i kardamonem, kawą rozpuszczalną z cykorią. Nie doprowadzam do wrzenia (masa ma być po rozpuszczeniu płynna). Po rozpuszczeniu produktów odstawiam do przestygnięcia.
Następnie wbijam jajka i miksuję, wsypuję przesianą mąkę wymieszaną z otrębami, kakao, sodą, przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem cały czas mieszając dodaję naturalny jogurt oraz powidła śliwkowe.
Gdy masa będzie gładka, pozbawiona wszelkich grudek przelewam do przygotowanych keksówek, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiam jeszcze przez ok 6 - 10 minut w piekarniku, ostrożnie wyciągam i pozostawiam do przestygnięcia.
Zimne pierniki polewam sosem czekoladowym (z podanych proporcji ma gęstą konsystencję) i posypuję posiekanymi bakaliami (taką opcję zawsze wybieram podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA) LUB polewam lukrem.
SOS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).
Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam, wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 500g mąki tortowej typ 450 (KRASZEWICE),
- 3 stołowe łyżki otrąb żytnich,
- 4 duże, wiejskie jajka,
- 125g palmy z murzynkiem,
- 200g naturalnego miodu (zazwyczaj używam b.gęstego),
- 160g cukru kryształ/brązowy (wg uznania),
- 180g naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao (ciemne),
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej z cykorią,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z kardamonem (KAMIS),
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
DODATKOWO
- sos czekoladowy (przepis niżej),
LUB
- lukier jogurtowy (cukier puder + jogurt naturalny/serek waniliowy,
- opcjonalnie: solidna garść posiekanych bakalii do finalnego posypania (orzechy włoskie/laskowe/ziemne, suszone śliwki, rodzynki, żurawina, suszone morele).
WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam palmę, miód, cukier, cukier z wanilią i kardamonem, kawą rozpuszczalną z cykorią. Nie doprowadzam do wrzenia (masa ma być po rozpuszczeniu płynna). Po rozpuszczeniu produktów odstawiam do przestygnięcia.
Następnie wbijam jajka i miksuję, wsypuję przesianą mąkę wymieszaną z otrębami, kakao, sodą, przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem cały czas mieszając dodaję naturalny jogurt oraz powidła śliwkowe.
Gdy masa będzie gładka, pozbawiona wszelkich grudek przelewam do przygotowanych keksówek, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiam jeszcze przez ok 6 - 10 minut w piekarniku, ostrożnie wyciągam i pozostawiam do przestygnięcia.
Zimne pierniki polewam sosem czekoladowym (z podanych proporcji ma gęstą konsystencję) i posypuję posiekanymi bakaliami (taką opcję zawsze wybieram podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA) LUB polewam lukrem.
SOS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).
Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam, wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.
SMACZNEGO!
PLASTRY SZYNKI W ZIOŁACH PROWANSALSKICH
SKŁADNIKI:
- ok.600g szynki wieprzowej,
- zioła prowansalskie,
- sól morska,
- pieprz kolorowy,
- tłuszcz (ja wybrałam masło),
- opcjonalnie: bulion mięsny (domowy lub z kostki).
Mięso umyte, osuszone kroję na plastry ok. 1 cm, nacieram sola, pieprzem, ziołami (po 1/3 łyżeczki na 1 stronę) wkładam do naczynia z przykrywką po czym odstawiam na minimum 30 minut do lodówki.
Następnie obsmażam z każdej strony przez kilka minut.
Przykrywam i dusze do pożądanej miękkości, w trakcie tego procesu można podlać niewielką ilością bulionu mięsnego.
Szybkie danie mięsne gotowe np.do frytek/łódeczek ziemniaczanych/talarków z ziemniaków lub np.do czosnkowego pieczywa.
SMACZNEGO!
- ok.600g szynki wieprzowej,
- zioła prowansalskie,
- sól morska,
- pieprz kolorowy,
- tłuszcz (ja wybrałam masło),
- opcjonalnie: bulion mięsny (domowy lub z kostki).
Mięso umyte, osuszone kroję na plastry ok. 1 cm, nacieram sola, pieprzem, ziołami (po 1/3 łyżeczki na 1 stronę) wkładam do naczynia z przykrywką po czym odstawiam na minimum 30 minut do lodówki.
Następnie obsmażam z każdej strony przez kilka minut.
Przykrywam i dusze do pożądanej miękkości, w trakcie tego procesu można podlać niewielką ilością bulionu mięsnego.
Szybkie danie mięsne gotowe np.do frytek/łódeczek ziemniaczanych/talarków z ziemniaków lub np.do czosnkowego pieczywa.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
(Proporcje na keksówkę o wym.25x12cm) SKŁADNIKI: - 300g mąki ziemniaczanej, - 180g cukru pudru, - 200g margaryny, - sok z jednej dużej...