niedziela, 29 września 2013

KAPUŚNIACZKI - GRZEBIENIE

(Proporcje na ok. 7 sztuk)

CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- ok. 100ml letniego mleka,
- 60g masła (miękkie),
- 10g świeżych drożdży,
- 1 żółtko + białko do finalnego  wykończenia.
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3/4 łyżeczki soli.

FARSZ
- 350g kiszonej kapusty,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Drożdże rozkruszam w kubeczku, wsypuję cukier - mieszam i odstawiam. Do mąki wysypanej na stolnicy wsypuję składniki suche (zioła, sól, kurkumę) - łączę ze sobą te składniki.
Następnie dodaję żółtko, masło, letnie mleko oraz płynne drożdże i wyrabiam na gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie na patelni, na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, lekko opłukaną pod bieżącą wodą kapustę kroję na krótsze nitki po czym wrzucam do cebuli i chwilę razem duszę, wsypuję pieprz, kminek i ponownie mieszam.
Wyłączam grzanie i pozostawiam do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkowuję w tzw. prostokąt, na środku nakładam wzdłuż przygotowany farsz, ciasto składam na pół, dociskam palcami i ostrym nożem porcjuję na części o szerokości 4 cm.
W miejscu w którym dociskałam, nacinam nożem paseczki tworząc grzebień (to nie jest konieczne).
Układam na blasze wyłożonej matą silikonową, smaruję białkiem.
Wstawiam do nagrzanego  piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 15 - 20 minut.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. lubię takie przekąski. z chęcią bym spróbowała i Twojej

    OdpowiedzUsuń
  2. Super:-) Wyglądają uroczo:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję - mój synek mówi na nie "paluszki"...
    Odnosząc się do ciasta jest kruche, dobrze doprawione takie jak powinno być z kapustą i kminkiem - świetne uzupełnienie;)
    Pzdr.A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń