niedziela, 29 września 2013

ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU ZAPIEKANE W ZUPIE CEBULOWEJ

SKŁADNIKI:
- 1,2 kg ziemniaków (uniwersalnych),
- ukwaszona, homogenizowana śmietana 12% (400g),
- pomysł na - FRANCUSKĄ ZAPIEKANĄ ZUPĘ CEBULOWĄ (WINIARY),
- 150g startego żółtego sera,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

WYKONANIE
Obrane, umyte jednakowej wielkości ziemniaki osuszam papierowym ręcznikiem.
Każdy ziemniak układam na desce i nacinam w tzw. talarki zachowując podstawę danego ziemniaka.
Jeżeli nie mamy wprawy w tak precyzyjnym nacinaniu - ułatwiamy pracę wkładając każdy ziemniak na drewnianą łyżkę, następnie postępujemy jak na desce.
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą oliwy z oliwek, układam nacięte ziemniaki po czym przechodzę do kolejnego zadania.
Do miseczki wlewam śmietanę, wsypuję zawartość saszetki, wrzucam starty ser na tarce o dużych oczkach i mieszam do połączenia produktów.
Tak przygotowaną zupę rozlewam po ziemniakach zakrywając starannie wierzch.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok 40 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz