sobota, 28 września 2013

ŚWIĄTECZNY PIERNIK

(Proporcje na 2 keksówki o wym. 25x12cm)

SKŁADNIKI:
- 500g mąki tortowej typ 450 (KRASZEWICE),
- 3 stołowe łyżki otrąb żytnich,
- 4 duże, wiejskie jajka,
- 125g palmy z murzynkiem,
- 200g naturalnego miodu (zazwyczaj używam b.gęstego),
- 160g cukru kryształ/brązowy (wg uznania),
- 180g naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao (ciemne),
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej z cykorią,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z kardamonem (KAMIS),
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
DODATKOWO
- sos czekoladowy (przepis niżej),
LUB
- lukier jogurtowy (cukier puder + jogurt naturalny/serek waniliowy,
- opcjonalnie: solidna garść posiekanych bakalii do finalnego posypania (orzechy włoskie/laskowe/ziemne, suszone śliwki, rodzynki, żurawina, suszone morele).

WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam palmę, miód, cukier, cukier z wanilią i kardamonem, kawą rozpuszczalną z cykorią. Nie doprowadzam do wrzenia (masa ma być po rozpuszczeniu płynna). Po rozpuszczeniu produktów odstawiam do przestygnięcia.
Następnie wbijam jajka i miksuję, wsypuję przesianą mąkę wymieszaną z otrębami, kakao, sodą, przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem cały czas mieszając dodaję naturalny jogurt oraz powidła śliwkowe.
Gdy masa będzie gładka, pozbawiona wszelkich grudek przelewam do przygotowanych keksówek, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiam jeszcze przez ok 6 - 10 minut w piekarniku, ostrożnie wyciągam i pozostawiam do przestygnięcia.
Zimne pierniki polewam sosem czekoladowym (z podanych proporcji ma gęstą konsystencję) i posypuję posiekanymi bakaliami (taką opcję zawsze wybieram podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA) LUB polewam lukrem.

SOS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).
Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam, wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wyszedł świetny! Pulchny, bardzo piernikowy, no po prostu przepyszny. Bardzo dziękuję za przepis, wykorzystam go pewnie nie raz, pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń