poniedziałek, 30 września 2013

PESTO Z SELERA NACIOWEGO

 SKŁADNIKI:
- seler naciowy (300g),
- ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 50ml oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (drobnej),
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego.

WYKONANIE
Umyty seler kroję na mniejsze części, wrzucam do pojemnika blendera, dorzucam ząbek czosnku i uruchamiam urządzenie. W między czasie dolewam wyciśnięty sok z cytryny, oliwę, wsypuję dodatki smakowe typu: sól/pieprz.
Gotowe pesto przekładam do słoiczka i wykorzystuję na bieżąco lub zakręcam i wstawiam do lodówki.
Seler charakteryzuje się specyficznym smakiem ALE w kompozycji z innymi dodatkami nadaje danej potrawie świetny smak.
Wkrótce przepisy z wykorzystaniem PESTO;)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. cześć:) czy seler naciowy wykorzystany w przepisie to łodygi czy same liście?

    OdpowiedzUsuń