poniedziałek, 30 września 2013

SOS OWOCOWY DO NALEŚNIKÓW, RYŻU, MAKARONU NA SŁODKO

SKŁADNIKI:
- 400g dowolnych owoców pozbawionych skórki/pestek/gniazd nasiennych typu: jabłka/jabłka + dynia/gruszki/nektarynki/brzoskwinie (zdecydowałam się w dzisiejszej wersji na brzoskwinie, ale każdy wybór jest świetny;))
- ok. 40g cukru pudru (ilość cukru podyktowana jest słodyczą owoców, wcześniej należy planowany owoc skosztować;))
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 140g homogenizowanego serka brzoskwiniowego/waniliowego (np. DANIO) LUB ukwaszona, homogenizowana śmietana 12% - 4 stołowe łyżki śmietany (z każdym wariantem sos jest troszkę inny w smaku ale każde połączenie przepyszne;))

WYKONANIE
Owoce w moim przypadku - BRZOSKWINIE, umyte, obrane ze skórki i pozbawione pestek wrzucam do miski blendera - miksuję. W dalszej części wsypuję cukier puder, cukier waniliowy, i w zależności od dokonanego wyboru wlewam śmietanę lub dodaję wybrany homogenizowany serek.
Próbowałam z trzema wariantami (ze śmietaną, serkiem waniliowym i brzoskwiniowym) i za każdym razem - SOS WYŚMIENITY dodatkowym jego atutem jest bardzo proste i szybkie  przygotowanie.
Dzieci uwielbiają - zwłaszcza w połączeniu z drobnym makaronem (mini kolanka) lub długoziarnistym, białym ryżem;)
Polecam;)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Godny wypróbowania - polecam;)
    U mnie uwielbiany przez dzieci;)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń