niedziela, 27 stycznia 2013

PASZTECIKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

(Proporcje na 24 szt., użyłam 2 opakowania ciasta francuskiego o łącznej wadze 550g)

SKŁADNIKI:
- 30 dag pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 dag dowolnej wędliny lub mięsa (zostało mi z imprezy, więc zrobiłam mix tzn. jedno udko z kurczaka, 2 kiełbaski śląskie, 2 kotleciki mielone. Reasumując - wyszło 30 dag.),
- 1 łyżeczka chrzanu śmietankowego,
- 1 łyżeczka vegety,
- 1 łyżeczka kwaśnej, homogenizowanej śmietany 12%,
- 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego.

WYKONANIE
Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, następnie smażę na naoliwionej patelni, wrzucam do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki i duszę pod przykryciem do momentu aż odparuje sok z pieczarek. Następnie dodaję pokrojoną w kosteczkę wędlinę i mięso. Mieszam dokładnie składniki i jeszcze duszę przez chwilę, po czym doprawiam pieprzem, vegetą. Na końcu daję chrzan śmietankowy i kwaśną śmietanę. Całość mieszam, po czym wyłączam grzanie. Z ciasta francuskiego wykrawam kwadraty i każdy z nich smaruję rozmąconym jajkiem. Na każdy kwadrat nakładam półtorej łyżki farszu. Zwijam w tzw. koperty i wykładam na blachę wyłożoną matą silikonową. Smaruję jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220° C na ok. 10 min.

MÓJ KOMENTARZ
Ilość farszu wyniosła 700g. Idealna ilość na 2 op. ciasta francuskiego.
Paszteciki wyszły smakowo fenomenalne, idealnie doprawiony farsz i kruche ciasto spowodowało, że paszteciki zniknęły w ciągu 20 min.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Można wiedzieć jaki sosik jest na zdjęciu ? :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...