wtorek, 29 stycznia 2013

BUŁECZKI Z CEBULĄ I ZIOŁAMI

(Proporcje na ok. 13 szt.)

SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki pszennej,
- 1/3 szkl. słonecznika (200ml),
- pół szkl. wody (250ml),
- 2 dag świeżych drożdży,
- 1 mała cebula,
- pół topionego serka gouda (50g),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 łyżeczki papryki węgierskiej,
- 1/3 łyżeczki soli.

WYKONANIE:
Drożdże i serek topiony rozpuszczam w letniej wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę smażę na naoliwionej patelni. Do mąki wsypuję słonecznik, dodaję majeranek, paprykę, zioła prowansalskie, sól, przepuszczony przez praskę czosnek i przysmażoną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę i wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia. Dłonie posypuję mąką i nabieram jedną łyżkę ciasta, formuję bułeczkę. Wierzch smaruję wodą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C z termoobiegiem na ok. 15 - 20 min.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...