SKŁADNIKI:
- 4 dag masła,
- 4 dag mąki pszennej,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1,5 szkl. mleka,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3/4 łyżeczki soli.
WYKONANIE
W garnku rozpuszczam masło, wsypuję pszenną mąkę i zasmażam na złoty kolor. Rozprowadzam zasmażkę zimnym mlekiem (bardzo istotne jest żeby mleko było schłodzone). Gdy widzę, że sos jest idealnie rozprowadzony, nie ma grudek przystępuję do przyprawienia. Sprawdzam smak i chwilę zagotowuję.
MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli chcemy uzyskać sos o bardziej płynnej konsystencji dodajemy więcej zimnego mleka. Dowolna jest także forma przyprawienia sosu, można dodać według własnego uznania, np. pieprz, paprykę łagodną lub pikantną, zioła.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz