SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 20 dag mąki orkiszowej,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 1 łyżka płynnego miodu naturalnego,
- pół szklanki wiórek kokosowych (poj. 250ml),
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- pół szklanki mleka.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3 dag masła,
- 6 dag mąki pszennej (użyłam luksusowej typu 550),
- 3 dag cukru pudru.
WYKONANIE
Zaczynam od rozpuszczenia drożdży w letnim mleku. Do mąki orkiszowej dodaję wiórki kokosowe, cukier waniliowy - łączę składniki. Wlewam rozczyn drożdżowy i miód. Wszystko bardzo starannie wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia, a sama tymczasem przystępuję do przygotowania kruszonki. Zagniatam wyżej wymienione składniki na kruszonkę. Gdy ciasto jest gotowe posypuję dłonie mąką i nabieram małe porcje formując bułeczki. Smaruję roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i wierzch posypuję obficie kruszonką lekko dociskając. Wstawiam blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 10-15 min.
MÓJ KOMENTARZ
Orkiszowe bułeczki z kokosem i kruszonką są skierowane szczególnie do osób które lubią kokosy. Przyznam, iż ten przepis powstał pod moje gusta smakowe, jednak uzyskał aprobatę przez inne osoby. Wiórki kokosowe są wyczuwalne, lecz bez większej przesady - o taki efekt mi chodziło. Do tego kruszonka nadaje tym bułeczkom słodkawy smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu. :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz