SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 kg pszennej mąki,
- 8 dag świeżych drożdży,
- 1 p. cukru waniliowego lub pół buteleczki olejku waniliowego,
- 18 dag cukru,
- 18 dag margaryny,
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki mleka 2%.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 15 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag margaryny,
- 1 p. cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
WYKONANIE CIASTA
Do szklanki letniego mleka dodaję 2 łyżki cukru i pokruszone 8 dag drożdży. Zostawiam do wyrośnięcia. Do pszennej mąki dodaję żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym do białości, rozpuszczoną (przestudzoną) margarynę oraz resztę letniego mleka i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiam. Na końcu dodaję ubite białka (delikatnie łączę). Tak przygotowane ciasto wykładam do 2 form wcześniej wyłożonych papierem i zostawiam do wyrośnięcia, a sama w tym czasie przystępuję do przygotowania cynamonowej kruszonki.
WYKONANIE KRUSZONKI
Zagniatam roztopioną margarynę, mąkę pszenną, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Gotową kruszonką przykrywam ciasto drożdżowe. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 45 min., a tak naprawdę do tzw. "suchego patyczka".
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz