wtorek, 29 stycznia 2013

ORZECHOWE BABECZKI Z NADZIENIEM

(Proporcje na 14 szt.)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 20 dag mąki (najlepsza krupczatka),
- 10 dag masła,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 6 dag mielonych orzechów włoskich,
- szczypta soli.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 10 dag mielonych orzechów włoskich,
- 60ml mleka,
- 10 dag cukru,
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- 10 dag masła.

WYKONANIE CIASTA
Przesiewam mąkę, dodaję zmielone orzechy włoskie, masło posiekane nożem, cukier waniliowy, sól, żółtka. Zarabiam ciasto nożem, następnie szybko zagniatam ręką. Wstawiam na 15 min do lodówki. Nabieram niewielkie ilości ciasta i przyklejam palcami do foremki. Nakłuwam widelcem. Układam foremki na blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piekę na lekko złoty kolor. Wyciągam z foremek dopiero gdy ostygną.

WYKONANIE MASY
Do garnka dodaję cukier, cukier waniliowy, zmielone orzechy i mleko. Gotuję aż masa zgęstnieje. Studzę, po czym ucieram masło na puch i stopniowo dodaję masę orzechową. Napełniam nadzieniem babeczki.

MÓJ KOMENTARZ
Do kruchego, orzechowego ciasta nie dodaję cukru - masa orzechowa swoją słodyczą uzupełnia brak tego składnika w cieście.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...