SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg ziemniaków,
- 30 dag dowolnej wędliny,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki papryki węgierskiej,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- oliwa do smażenia,
- mąka.
WYKONANIE
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę. Na naoliwioną patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę, dodaję pokrojoną w kostkę wędlinę, chwilę smażę, po czym dodaję do ziemniaków. Całość mieszam, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i doprawiam solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Masę dokładnie wyrabiam, nabieram półtorej łyżki na jeden krokiecik, formuję i obtaczam z każdej strony w mące, smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
MÓJ KOMENTARZ
U mnie krokiety mają szczególne uznanie, jeżeli są dodane z dwoma ulubionymi sosami: kremowym na bazie beszamelu i diabelskim pomidorowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz